Srpsko kolo na listi Uneska!

Autor:

Tradicionalna narodna igra je zvanično na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

0
A- A A+

Kolo, tradicionalna narodna igra, upisana je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, odlučio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju, koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva predstavlja veliki uspeh za srpsku kulturu i u velikoj meri doprineće da ovaj segment kulturnog nasleđa postane propoznatljiviji i vidljiviji u svetu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije (moravac i kukunješ) zabeležene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasleđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas.

Kolo se izvodi na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagačima elementa Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama "Kolo" i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS). Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije, stručna udruženja.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.

Izvor: YouTube

Ostale vijesti