Predstavljen prvi tom "Enciklopedije RS"

Autor:

U Akademiji nauka i umjetnosti u Banjaluci večeras je promovisan prvi tom "Enciklopedije Republike Srpske" koji je "lična karta" Srpske.

1
A- A A+

  U naredna četiri toma biće obuhvaćena sva naselja u svakoj od opština u Republici Srpskoj, sa njihovim osobenostima.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović istakao je da u Srpskoj ima 2.650 naseljenih mjesta i da su obrađena skoro sva.

"U bazi podataka je pohranjeno 11.100 određenih jedinica koja mogu da budu finalizovane u neke od tomova. Na oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu, u konkurenciji 24 zemlje, među 1,1 milion naslova, `Enciklopedija Republike Srpske` dobila je prvu nagradu", rekao je Kuzmanović novinarima i naveo da prvi tom ima 756 stranica.

On je naglasio da će drugi tom Enciklopedije biti predstavljen na jesen iduće godine s obzirom da se dovršava priprema materijala, a preostali tomovi u narednih pet godina.

"Enciklopedija je i potvrda da smo sposobni da pokažemo svijetu da nismo nepoznata zemlja, da postojimo i da je život ovdje i ranije cvjetao. Kroz prošlost i sadašnjost obuhvaćeno je sve što se odnosi na nacionalnu, kulturnu, istorijsku i duhovnu baštinu na jezik, pismo, porijeklo, razvoj državnosti i velike ličnosti", dodao je Kuzmanović.

Ovaj tom kapitalnog djela o Republici Srpskoj građani i institucije će imati priliku da nabave u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Predstavljanju Enciklopedije prisustvovale su zvanice iz naučnog, društvenog i javnog života Republike Srpske. 

Ostale vijesti