Zašto se zimi više gojimo

Autor:

Sigurno ste primetili da zimi lakša nabacite koji kilogram nego leti. Evo zašto.

0
A- A A+

Tim istraživača iz Kanade sasvim slučajno je otkrio da se masne ćelije ispod kože smanjuju na suncu.

Ako ste primetili da se tokom zime lakše ugojite, postoji jednostavan razlog za to - manjak sunčeve svetlosti.

Istražujući o dijabetesu tipa 1, naučnici iz Kanade su slučajno otkrili da se masne ćelije koje se nalaze ispod kože smanjuju na suncu.

"Primetili smo reakciju na ljudskom tkivu i, pošto u stručnoj literaturi nije bilo ničega o tome, počeli smo da istražujemo dalje", kaže jedan od autora Piter Lajt.

Lajt i njegov tim su nakon toga uzeli uzorke masnih ćelija pacijenata koji dolaze na operaciju radi uklanjanja sala i otkrili da sunčeva svetlost smanjuje ćelije.

"Kada sunčeva svetlost koju možemo da vidimo golim okom prodre u našu kožu i dopre do masnih ćelija ispod kože, lipidi odnosno masti se smanjuju i izlaze iz ćelija. Drugim rečima, naše ćelije tada ne skladište toliko masti".

Sunčeva svetlost inače ima ogroman uticaj na naš cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji sat koji nam govori kada da spavamo i kada da se budimo.

"Izloženost sunčevoj svetlosti koja nam diktira kad da spavamo i da se budimo možda na nas deluje i na senzorni način, određujući količinu sala koju sagorevamo u zavisnosti od godišnjeg doba", kaže Lajt, objašnjavajući da se zato zimi lakše ugojimo, a leti istopimo salo.

Tagovi:

Ostale vijesti