I ovo je važno za srećnu vezu

Autor:

Kako naše navike u spavanju utiču na odnos sa osobom koju volimo.

0
A- A A+

Navike u spavanju na vezu utiču više nego što biste mogli da pretpostavite. Na prvi pogled banalno, buđenje usred noći da bismo se dokopali svog dela ćebeta koje je partner prisvojio učiniće, ako se ponavalja, da se budimo narogušeni i na tri ćoška, umorni i spremni da se svađamo. Spavanje se već odavno povezuje s našim raspoloženjem i ponašanjem, a novo istraživanje pokazalo je da navike u vezi sa spavanjem mogu značajno da utiču i na naše emotivne veze.

Ali, vesti su u stvari dobre. Spavanje na mnogo nivoa doprinosi našem zbližavanju sa osobom koju volimo. Studija u kojoj je učestvovalo 29 heteroseksualnih parova pokazala je da dobar san čini da se muškarci pažljivije ophode prema svojim nežnijim polovinama, zbog čega i žene onda bolje spavaju, lepše su raspoložene... I tako u krug.

Navike, svesne ili nesvesne, utiču na nas na mnogo nivoa, pa tako i uobičajeno maženje sa partnerom pre nego što utonete u san ili, u manje srećnoj varijanti, hrkanje jednog od partnera, mogu značajno da doprinesu odnosu ili ga poremete, u zavisnosti od toga o čemu se konkretno radi.

Nema "formule" za parove kad je o spavanju reč, moraćete, kao i u vezi sa svim ostalim, da otkrijete sami šta najbolje "radi" za vas dvoje. Ali, evo nekoliko činejnica koje vam mogu pomoću da uspostavite zdraviju rutinu.

Maženje ublažava anksioznost

Spavanje pod zajedničkim pokrivačem može vam doneti mnogo radosti. Studija iz 2010. pokazala je da se parovi koji se maze pred spavanje, zagrle se ili se dodiruju telom osećaju sigurnije, bliskije, a osobe koje imaju takve navike generalno su manje sklone anksioznosti. Taj osećaj sigurnosti prenosi se na ceo dan, stvarajući dobar "začarani krug" pozitivnih emocija, stabilnosti i poverenja, što sve doprinosi boljem snu u toku noći.

Ako spavate dovoljno, manje ćete se svađati

Nisu svi razgovori koje vodite sa partnerom laki. Neki nisu ni prijatni. Bilo da odlučujete kod čijih ćete roditelja na ručak za vikend, bilo da se dogovarate ko će decu da pokupi posle škole i razveze ih na engleski/plivanje/klavir... najvažnije od svega je da ne padate u vatru. Verovatnoća da se posvađate oko gluposti značajno opada ako u toku noći odspavate preporučenih sedam sati, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ohaju.

Ali...

Televizor u spavaćoj sobi nije dobra ideja

Odnosno, jeste, ako posle vođenja ljubavi volite da se ušuškate i gledate serije na do jutra. Ali, ako serije zamene seks... Niste na dobrom putu. Osim toga, ne bi valjalo da zastranite s tim gledanjem serija ni posle seksa, pošto ćete, ako budete budni do jutra iz noći u noć biti neispavani i svađaćete se (pogledajte prethodni pasus).

Ako delite krevet, bićete zdraviji

Spavanje u istom krevetu ne samo da čini da se osećate bolje, već vas i inspiriše da brinete jedno o drugom. Studija sprovedena na tu temu, pokazala je da maženje i spavanje u istom krevetu ne samo da smanjuju anksioznost i doprinose bliskosti, već smanjuju i verovatnoću od poremećaja disanja u snu, konkretno od apneje.

Zagrlite se večeras, i zaboravite na sve što vas muči. Pomisilte samo, koliko radosti ima u vašem životu, kad možete da zaspite uz onoga koga volite.

U potrazi za "onim pravim"

Nemojte da se skrasite sve dok…

Ako ovo imate, ne tražite dalje

Ona je ona prava

On je onaj pravi

Šta stvarno znači BEZUSLOVNA ljubav

Šest sigurnih znakova da ste "srodne duše"

Divne, jednostavne istine o ljubavi...

Ostale vijesti