VIRTUOZNO: Koreanka "plete" na banjalučkoj gitari!

Jedna od vjerovatno najmanje poznatih VELIKIH stvari kojim može da se pohvali Banjaluka jeste radionica za izradu vrhunskih klasičnih gitara, u kojoj majstor Zoran Kuvač stvara svoje unikatne instrumente...

Jiyeon Kim (25) počela je da svira klasičnu gitaru još sa devet godina, a kao 14-godišnjakinja primljena je na Korejski nacionalni univerzitet umjetnosti. Nakon toga školovanje je nastavila u SAD, gdje je završila neke od najprestižnijih muzičkih škola, paralelno se izgrađujući kroz nastupe kao pravi gitarski virtuoz. Trenutna baza joj je Bruklin, Njujork.

Zoran Kuvač majstor je za klasične gitare, koji je svoj zanat ispekao u izbjeglištvu u Srbiji 90-ih godina kod majstora Dušana Rajkovića iz Sremske Mitrovice. Nakon povratka u Banjaluku pokreće sopstvenu radionicu za izradu gitara, a do sada je izradio preko 250 instrumenata.

Njegove ručno rađene gitare su veoma tražene i cijenjene u regionu, pa i u svijetu, a neke od njih završile su kod vrhunskih muzičkih imena.

Pogledajte (i poslušajte) kako izgleda bliski susret virtuozne muzičarke iz Južne Koreje i unikatnog muzičkog instrumenta stvorenog u Gradu na Vrbasu...

Izvor: YouTube/Guitar Salon International

MONDO intervju sa Zoranom Kuvačem pročitajte OVDJE.

Ostale vijesti