Bebin prvi sat iz minuta u minut

Autor:

Evo šta se dešava u prvih sat vremena bebinog života…

0
A- A A+

U vezi sa trudnoćom i samim porođajem se često piše i govori, ali kada je reč o onome što se dešava odmah nakon porođaja, znamo dosta manje. Zato je zanimljivo da saznamo šta se detaljno dešava, iz minuta u minut, tokom prvih sat vremena bebinog života.

U prvih 30 sekundi - Bebe prvi put udišu vazduh i i počinju da plaču, kako bi pluća "proradila". To je takođe trenutak kada novorođenče prvi put oseća hladnoću, svetlost i čuju buku.

Od 30 do 60 sekundi - Bebu prinose mami, nakon što su je utoplili i tada se između mame i bebe stvara prva veza, dok se seče pupčana vrpca. Kontakt kože o kožu majke i bebe pomaže novorođenčetu da se adaptira na život izvan stomaka.

Od 1 do tri 3 - Beba prolazi kroz prve testove kako bi lekari utvrdili da li je potpuno zdrava. To znači da mere dužinu, telesnu težinu, otkucaje srca, a zatim kupaju bebu i stavljaju joj narukvicu.

Od 2 do 2,5 minuta - Tokom ovih testova, može da se desi da beba prestane da plače na nekih 30 sekundi i da taj kratak period bude potpuno mirna. Sudeći prema naučnicima iz Švedske, za to je odgovorna evolucija jer se novorođenčad tada osećaju veoma ranjivim i kriju se od potencijalnih predatora.

Od 2,5 do 5 minuta - Dok se beba odmara u maminom naručju, počinje da se budi i otvara oči. Takođe postepeno počinje da pomera glavu i usta.

Od 8 do 30 minuta - Otprilike osam minuta nakon rođenja, novorođenče postaje aktivnije i može da drži oči otvorene otprilike do pet minuta. Bebe u ovom periodu postaju "zainteresovane" za hranu, gledaju u mamino lice i proizvode zvukove kojima pokušavaju da "traže" hranu.

Od 30 do 50 minuta - Nakon prvih pola sata bebinog života, bebe se uglavnom još uvek odmaraju u maminom naručju, i eventualno pokušavaju da doje prvi put - što obično nikada ne bude sasvim uspešno.

Od 50 do 60 minuta - Beba uglavnom počinje malo bolje da vuče dojku u pokušaju da se nahrani majčinim mlekom, mada tada zapravo dobijaju kolostrum. To je prva tečnost koja izlazi iz majčinih grudi, puna proteina, a nakon nekoliko sati bi trebalo da krene i mleko.

Naravno, treba uzeti u obzir da je svaki porođaj drugačiji, tako da ovaj "vodič" kroz prvi sat bebinog života ne treba shvatiti baš doslovce, već više uzeti kao nekakav okvir koji će vam pomoći da shvatite kako izgleda prvi sat života vašeg mališana.

Ostale vijesti