Zobena kaša u svečanom ruhu

Autor:

Donosimo vam recept za uvijek popularnu zobenu kašu, ovaj put u nešto svečanijem ruhu. Sjajna za doručak ili užinu!

0
A- A A+

mondo kuhinja Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zob je izuzetno zdrava žitarica, koja izvrsno potiče probavu, a usto pridonosi i osjećaju sitosti te je blagotvorna za vašu kožu.

U kombinaciji s voćem, poput malina, koje su prave vitaminske bombice zdravlja, ova zobena kaša biće savršeni odabir za vaš zdrav početak dana, piše Alternativa za vas.

Po želji, možete joj dodati još neke zdrave sastojke, poput maslaca od orašastih plodova. 

Sastojci za 2 zdjelice:

1 šolja sitnih zobenih pahuljica (oko 100 g)

1 šolja kokosova ili bademova mlijeka (oko 220 ml)

1 šolja vode (220 ml)

1 kašika meda ili agava sirupa

kašičica cimeta

prstohvat soli

Preliv:

2 kašike zamrznutih malina + žlica meda

maslac od orašastih plodova po želji ili tahini

kakao zrnca

svježe voće po želji (banane, mango, avokado...)

listići badema

domaći namaz od nutele

U malu posudu ulijte mlijeko i vodu pa dodajte zobene pahuljice i cimet. Kuhajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok ne dobijete gustu kašu. Dodajte med pa maknite s vatre.

U međuvremenu napravite brzi džem od zamrznutih malina: na srednje jakoj vatri kuhajte maline i med lagano miješajući dok se voće ne zgusne.

Rasporedite kašu u zdjelice, prelijte džemom od maline i poslužite sa svježim i sušenim voćem te ostalim dodacima po želji i uživajte!