Nikako da smršate?

Autor:

Ako se borite sa viškom kilograma, a oni tvrdoglavo opstaju, možda pravite neke greške kojih niste svesni. Evo šta kažu stručnjaci, na šta bi trebalo da obratite pažnju.

0
A- A A+

Ljudi obično misle da je mršavljenje jednostavno: kalorije koje unesete, kalorije koje potrošite… Ali, ako se hranite zdravo, pazite koliko i kada jedete, uz to i vežbate a rezultati nikako da dođu, možda je problem vaša večernja rutina.

Dijetetičarka Džesika Spendlav kaže da bi u tom slučaju trebalo da pokušate da se oslobodite sledećih nekoliko navika koje se tiču sna i vremena za spavanje ili načina na koje provodite večeri.

Ustajete suviše rano

Osam sati sna je važno za naše opšte zdravstveno stanje, to svi znamo, ali ima tu još nešto: ako ne spavate dovoljno, može se desiti da i zbog toga dobijate na kilaži.

Ako u krevet udete oko ponoći, a svakog jutra se naterate da ustanete u šest da biste stigli da vežbate pre posla jer želite da skinete višak kilograma, moraćete da promenite rutinu.

"San je najvažniji za oporavak organizma. Tada se telo resetuje i regeneriše. Ako ne spavate dovoljno, posle nekog vremena može doći do poremećaja u nivou hormona i pada eneregije", objašnjava Džesika Spendlav.

"Naravno, ako vam se ovo dešava samo ponekad, neće imati uticaja, ali ako živite tako mesecima, osetićete posledice."

Stručnjaci preporučuju da po svaku cenu obezbedite sebi dovoljno sna, ali i da se trudite da u krevet odlazite i budite se svakog dana približno u isto vreme.

Preskačete večeru

"Nije mudro, naravno, pojesti obilan obrok neposredno pred spavanje, ali ako idete u krevet gladni, to je još gore", kaže Džesika.

Vaša večera trebalo bi da bude bogata proteinima, ali ne suviše teška. Dobar izbor su omlet ili tunjevina s pirinčem na primer. Ono što je takođe važno je da bi poslednji obrok u toku dana trebalo da pojedete dva sata pred spavanje.

Konzumirate alkohol suviše kasno u toku dana

Čaša vina uz ručak ili večeru su OK, ali nemojte preterivati. Ako pijete alkohol kasno uveče, naročito ako ne vodite računa o količini, to će uticati na kvalitet vašeg sna.

Alkohol je i diuretik, tako da ćete se, ako pijete kasno uveče, buditi u toku noći da biste otišli do toaleta, spavaćete lošije… Vratite se na "tačku jedan".

Koristite elektronske uređaje pred spavanje

"Ako legnete u krevet, a onda malo 'skrolujete' po telefonu ili tabletu, lošije ćete spavati jer plavo svetlo remeti lučenje melatonina bez kojeg nema kvalitetnog sna", objašnjava Džesika Spendlav.

Ako ne možete da zaspite čim legnete, čitajte knjigu, to je mnogo bolji način da se opustite dovoljno da možete da utonete u san, prenosi "Dejli mejl".

Tagovi:

Ostale vijesti