Stiglo proleće, vreme je za sarmice od zelja

Autor:

Evo recepta za pravi "prolećni" ručak.

0
A- A A+
pijaca, kalenić Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Potrebno vam je:

600 grama mlevenog junećeg mesa

šolja pirinča

glavica crnog luka

malo ulja za dinstanje mesa

suvi začin od povrća

pet, šest veza zelja (ili blitve, ako prvi put pravite ovo, blitva je bolja pošto je list čvršći i lakše ćete smotati sarmice)

kiselo mleko (za služenje)

Priprema:

Na malo ulja izdinstajte prvo luk, a onda kad dobije zlatnožutu boju dodajte mleveno meso. Pred kraj dinstanja, dodajte suvi začin od povrća (jednu kašičicu), a kad je meso sasvim dinstano, ubacite pirinač i dobro promešajte.

U većoj plićoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, a u međuvremenu dobro operite listove zelja (ili blitve) i pažljivo nožem skinite zadtebljale delove peteljki (manjim oštrim nožem fino skidajte zadebljanje u smeru ka vrhu lista, ali vrlo pažljivo, da ne biste pokidali list).

Zatim jedan po jedan list na nekoliko sekundi potapajte u ključalu vodu, ali vodite računa da listovi samo omekšaju, tek toliko da možete lepo da ih zamotate, a da se ne raspadaju kad stavite fil.

U svaki list stavite kašiku dinstanog mesa, pa umotavajte, prvo bočne strane, a zatim od peteljke ka vrhu lista. Sarmice slažite u šerpu, i kad završite nalijte vodom tek da prekrije sarmice.

Čim provri, smanjite temperaturu i ostavite ih da se krčkaju još pola sata.

Služite toplo sa kiselim mlekom.