Višak kila ne znači da ste osuđeni na trenerku

Autor:

Nekoliko korisnih saveta za muškarce koji imaju višak kilograma. (Trenerka se ne pominje nigde.)

0
A- A A+
kravata odelo košulja Foto: MONDO, J.D.

Ako imate višak kilograma, odabir odgovarajuće garderobe može da bude komplikovan. A za muškarce stvari su još teže. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete najčešće stilske greške.

Za početak, umesto da nosite bezobličnu, vrećastu garderobu, birajte odevne predmete koji imaju jasnu formu.

"Uvek je izazov izabrati pravu odeću koja će odgovarati vašem tipu građe, a ako imate višak kilograma to može biti još komplikovanije", kaže za "Dejli mejl" stilista Darel Friman, osnivač brenda Big Dude Clothing, namenjenog "plus-sajz" muškarcima.

"Muškarci, kao i žene, pokušavaju da izaberu modele u kojima će izgledati vitkije, ali često se desi da na kraju nose garderobu kojom postižu sasvim suprotan efekat", kaže Friman.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Prugice

Vrlo jednostavno: na horizontalne pruge zaboravite, vertikalne su dozvoljene. U majci sa uspravnim prugama delovaćete malo više i malo mršavije, ali važno je da uzorak bude sitan i diskretan. Birajte garderobu sa tankim, "gustim" prugicama.

Izbegavajte garderobu od materijala sa krupnim dezenima

Ovo ne znači da su vam na raspolaganju samo jednobojni komadi odeće, ali bi trebalo da se držite sitnijih "uzoraka", po mogućstvu tamnijih boja.

Pažljivo birajte boje

Bolje ćete izgledati u tamnijim bojama, ali ovo ne znači da treba da se "zacrnite" od glave do pete. Dobar izbor su i teget, tamnosiva, tamnozelena… Ako ste neproporcionalne građe, torzo možete "skratiti" tamnijim gornjim delom, koji ćete kombinovati sa svetlijim pantalonama i obrnuto.

Nemojte kupovati široku garderobu

Mnogi misle da će višak kilograma biti manje upadljiv ako se uvuku u neki bezoblični džemper ili duksericu, ali to je velika greška pošto ćete tako delovati još gojaznije.

Umesto toga, birajte dobro ukrojene modele koji prate liniju tela i prave vam lepšu siluetu.

Osim toga, jako je važno da ne kupujete ni veći ni manji konfekcijski broj od onog koji zapravo nosite. Da li ćete u nečemu izgledati dobro ili ne zavisi od kroja, a ne od veličine koja piše na etiketi.

Najvažnije da vodite računa o proporcijama. Izbegavajte skini modele, ali i one koji su suviše vrećasti. U najvećem broju slučajeva, kad je o pantalonama reč, najbolji efekat postiže se modelima koji imaju ravne nogavice. Svi modeli koji se sužavaju prema skočnom zglobu samo će dodatno naglasiti višak kilograma.

Odela su prava stvar

Nemojte izbegavati odela. Dobro skrojeno, kvalitetno odelo učiniće da delujete vitkije, a uz to… nema muškarca koji ne izgleda bolje u odelu.

Naglašena ramena sakoa stvoriće iluziju užeg struka, ali je i ovde jako važno da izaberete pravu veličinu. Odelo se ne bira na brzinu.

Ako nosite i kravate, birajte šire, sa diskretnim uzorkom ili tankim prugama. Kaiš treba da bude taman, da ne dodatno privlačio pažnju na "kritično mesto".

Tagovi:

Ostale vijesti