• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektor Hrvatske: Potpisujem finale sa Srbijom!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić u intervjuu za MONDO govorio o predstojećem Mundijalu, šansama „kockastih“ i Srbije, fudbalu u Bosni i Hercegovini, Robertu Prosinečkom, Zdravku Mamiću...

Poslije problema u kvalifikacijama za Mundijal, koji su koštali posla njegovog prethodnika Antu Čačića, hrvatski selektor Zlatko Dalić je odveo „kockaste“ na Svjetsko prvenstvo kroz baraž protiv Grčke.

Hrvate je u žrijebu za šampionat svijeta dočekala teška grupa u kojoj su Argentina, Island i Nigerija, ali Dalić vjeruje u prolazak najmanje u osminu finala, pa onda šta i kako bude.

„Nama je prvi i osnovni cilj koji sam postavio pred sebe i našu reprezentaciju je da prođemo grupu s obzirom da Hrvatska to nije ostvarila 20 godina, od Svjetskog prvenstva u Francuskoj i selekcije 'vatrenih'. To nam je prvi zadatak u Rusiji, ali neće biti nimalo lako. Argentina je favorit za osvajanje Mundijala, a kamoli naše grupe. Ekipa koja ima (Lionela) Mesija može sve da napravi. Nigerija nam je prvi protivnik i najvažnija utakmica, koja usmjerava prvenstvo, a Island je bio ispred nas u kvalifikacijama, Oni sigurno imaju kvalitet, međutim, vjerujem da možemo biti i prvi u grupi“, počeo je Dalić priču za naš portal.

O Zdravku Mamiću

„Nisam došao ničijom zaslugom u Hrvatski nogometni savez, jedina zasluga je moj rad i kvalitet i moji uspjesi koji sam postigao u inostranstvu. A ne mogu komentarisati dalje jer svako od nas ima svoj način rada. Mene niko nije doveo u reprezentaciju, preuzeo sam ekipu u teškom momentu i odveo je na Mundijal“.

Prema njegovim riječima, teško je porediti tim „trenera svih trenera“ Miroslava Blaževića sa njegovom selekcijom jer se fudbal od 1998. godine do danas jako promijenio.

„Cijeli hrvatski fudbal živi u sjeni 'vatrenih' iz 1998. godine kada su napravili sjajan rezultat (treće mjesto na Mundijalu u Francuskoj) i svi mi koji dolazimo nakon njih bi željeli da ponovimo tako nešto. Tadašnji i sadašnji fudbal ne možemo da poredimo, ali sada Hrvatska možda ima i bolje igrače koji igraju u najvećim evropskim klubovima. Imamo fudbalere iz Barselone, Reala, Juventusa, Atletiko Madrida...Imamo četvoricu igrača u finalu Lige šampiona i Lige Evrope, ali puno stvari treba da se poklopi da ostvarimo dobar rezultat. Ako uspijemo to, niko neće biti sretniji od mene“, rekao je hrvatski selektor.

Mišljenja je da je i Srbija u sličnoj situaciji kao i Hrvatska s obzirom da u grupi takođe ima izrazitog favorita Brazil.

Slična grupa kao i kod nas. Brazil je favorit cijelog Mundijala. Švajcarska je opasnija od Kostarike, Vladimir Petković je dobar trener koji je dobro posložio reprezentaciju i biće glavni protivnik Srbije da prođe dalje. Srbija takođe ima dobre igrače, kao i Mladena Krstajića selektora, koji takođe želi isto što i ja sa Hrvatskom – da prođe grupu, ali biće mu teško. Kao što rekoh, imaju Srbi kvaliteta, igrače u Mančester junajtedu i drugdje, tako da mogu proći. Slična situacija kao i kod nas, imamo isti put u Rusiji“.

Priznao je da žali što i Bosna i Hercegovina nije našla svoje mjesto na Mundijalu u Rusiji, ali vjeruje da će sa novim selektorom Robertom Prosinečkim ostvariti plasman na naredni šampionat Evrope.

„Nije mnogo nedostajalo BiH da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Imali su jedan kiks protiv Grčke u Atini, kada su primili gol u 95. minutu pri rezultatu 0:1. To ih je na žalost koštalo odlaska na Mundijal. Tim koji ima Edina Džeku i Miralema Pjanića, uvijek može da očekuje velike stvari, naravno trebaju se dobro posložiti u narednim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kao i u Ligi nacija. BiH ima pravu selekciju, dobre igrače i mislim da Robert Prosinečki može da odvede ekipu na naredno takmičenje“.

Dalić je demantovao tvrdnje pojedinih hrvatskih medija da je izričito zabranio dolazak žena i djevojaka hrvatskih fudbalera u kamp nacionalnog tima u Rusiji.

„To nisam odlučio, samo sam odgovorio na jedno novinarsko ptanje koje je potom malo iskonstruisano. Nisam protiv dolazaka porodice u kamp, da vide svoje, malo popričaju, ali nisam za to da bude previše ometanja u radu reprezentacije u kampu“.

Nije želio da nam otkrije za koga će navijati u predstojećem finalu Lige šampiona između Reala i Liverpula jer ima svoje igrače na obje strane. Mateo Kovačić i Luka Modrić su u madridskom timu, dok je Dejan Lovren stub odbrane tima sa „Enfilda“.

„Real se provlačio kroz cijelu grupu i kroz ove nokaut utakmice, imao je dosta oscilacija u igri, ali zbog iskustva koje nam govori da dvostruki uzastopni prvaci Evrope vjerujem da imaju prednost. Mada, Jirgen Klop je sjajno posložio ekipu koja ima trojicu odličnih napadača Mohameda Salaha, Roberta Firmina i Sadija Manea. Siguran sam da će njemački trener dobro postaviti taktiku jer Real mora da napadne zbog svog ugleda, a Liverpul će čekati na kontru i polukontru i biti opasan. Biće neizvjesno finale, mada Real je po meni favorit zbog iskustva“.

BAKA, SVAKA ČAST!

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Koliko mu to obaveze dozvoljavaju, Dalić je pratio i aktuelnu sezonu u Premijer ligi BiH.

„Pratim bh. fudbal, znam da je Zrinjski treći put šampion, znam da je Željezničar osvojio Kup BiH. Čestitam Baki (Slišković) na drugom uzastopnom trofeju, svaka mu čast! Znam koliko je teško raditi u BiH, ima tu raznih pritisaka, manjka sredstava, nervoze i svaka mu čast. Premijer liga BiH je sve bolja i bolja i samo uz kvalitetan klupski fudbal može se napraviti i dobar rezultat reprezentacije. Problem je sličan kao i u Hrvatskoj ili Srbiji - čim jedan igrač malo odskoči, postigne dva gola, odlazi u inostranstvo. Nema kontinuiteta, a to je problem svima nama“.

Nije mu zasmetalo što ga nerijetko nazivaju i „bosanskim trener“ s obzirom da je njegovo porijeklo iz Livna, grada u BiH.

„Ja sam iz Livna, to se nikad nisam stidio da kažem. Tamo žive moji roditelji, tamo su moji korijeni tako da imaju pravo reći i da sam bosanski trener. To je to“.

Dalić se nasmijao na naše hipotetičko pitanje da li bi volio da se u finalu Mundijala u Rusiji nađu Srbija i Hrvatska.

„To bi bilo sjajno, daj Bože da to tako bude. Odmah potpisujem“, zaključio je selektor Hrvatske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC