Srušen najveći mit o nezi kose

Autor:

Sigurni smo da ste i vi verovali u ovaj mit...

0
A- A A+
kosa, krajevi, šišanje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Verovatno mislite da kosi činite dobro tako što puštate da se suši prirodno, odnosno izbegavate da je sušite fenom. E, pa, ispostavilo se da prirodno sušenje i nije tako dobro za kosu kako smo mislili.

Iznenađujući zaključak rezultat je studije koja je pokazala da je sušenje kose fenom "korak po korak" zdravije za kosu nego puštanje da se prirodno suši. Sve zavisi od toga kako se vaša kosa "ponaša" kad je mokra.

Naime, kada je kosa mokra, dlaka postaje slabija, a ako je ostavite da se prirodno osuši, to znači da je duže izložena vodi, pa je samim tim veći rizik od oštećenja.

"Prirodno sušenje kose dovodi do uvećanja korteksa (deo strukture dlake), kada je u kontaktu sa vodom duži vremenski period. Ako se to oticanje i postepeno prirodno sušenje ponavlja, kompleks membrane puca, odnosno dolazi do oštećenja dlake", kaže dr Rim Mur.

Dok sušenje fenom nanosi više štete površinskom sloju dlake, pa koža postaje suva, dehidrirana i gubi sjaj, studija je pokazala da sušenje fenom sa udaljenosti 10 do 15 centimetara manje oštećuje kosu nego prirodno sušenje.

Tagovi:

Ostale vijesti