Kako da se zaštitite od komaraca

Autor:

Ne treba paničiti, ali s obzirom na to da je registrovan virus Zapadnog Nila koji prenose komarci, valja zaštititi se od tih "napasti".

Kako da se zaštitite od komaraca Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Čak i ako izuzmemo prisustvo virusa Zapadnog Nila, niko ne voli komarce niti svrab koji se javlja nakon ujeda. Evo šta kažu stručnjaci, kako da se najbolje zaštitite od ujeda dosadnih komaraca.

Koji repelenti pomažu

Dr Imo Hensen, profesor biologije na Univerzitetu u Novom Meksiku, sproveo je nekoliko studija u kojima je ispitao bezbednost i efikasnost repelenata za komarce.

U studiji koju je sproveo 2015. godine ispitao je brojne sprejove na tržištu, i otkrio da da su najefikasniji oni koji sadrže dijetiloluamid (DEET).

"Morate da pogledate etiketu i pogledate procente - ako sadrži 25 ili više odsto ove supstance, može da traje od šest do osam sati, što je duže nego što većina ljudi boravi napolju", kaže ovaj stručnjak.

Ako repelent sadrži manju koncentraciju ove supstance, trebalo bi da ga nanosite iznova na dva do četiri sata.

DEET je najčešći aktivni sastojak repelenata za insekte. Veruje se da ova supstanca blokira receptore insekata koje privlači supstanca u ljudskom dahu i znoju.

Međutim, neki noviji dokazi pokazuju da repelenti zapravo svojim mirisom teraju komarce.

Dr Hensen je takođe otkrio u svojim eksperimentima da je ulje limunskog eukaliptusa veoma dobro kao repelent. To ulje je rafinisano, što povećava koncentraciju prirodnih supstanci poznatih kao PMD, sastojka koji odbija komarce.

Ovaj stručnjak naglašava da je za one koji žele da koriste prirodnije sastojke za svoju kožu, nasuprot hemikalijama poput DEET-a, ovo ulje je bolji izbor za njih. Ipak, stručnjaci savetuju da se ne koristi na deci mlađoj od tri godine.

Dr Niha Vijas kaže da još dva sastojka koja se nalaze u nekim repelentima – pikaridin i IR3535 – takođe dobre u odbijanju komaraca.

"Kada je reč o periodu dana, nekada smo verovali da se treba štititi od ovih insekata između izlaska i zalaska sunca, ali sada znamo da različiti komarci imaju drugačije obrasce ujedanja, pa bi trebalo da se štitite 24 sata dnevno", kaže ona.

Ovi stručnjaci dodaju da većina mirišljavih sveća i sličnih „pomagala“ lepo mirišu, ali ne teraju komarce.

Kakvu odeću treba da nosite

Kada je reč o odevanju, dr Vijas preporučuje gusto tkane materijale, poput pamučnih majica i pantalona od najlona (poput šuškavih trenerki).

"Pokušajte da izbegavate spandeks i materijale koji su retko tkani jer komarci mogu da ujedu kroz njih", savetuje ona.

Iako ove insekte više privlače mirisi nego boje, privlače ih i tamne boje, uključujući i džins, helanke i crnu odeću.

Dr Vijas predlaže da nosite svetlije odevne komade, u tonovima bele, bež i kaki boje.

Ako želite dodatnu zaštitu, savetuje da na odeću naprskate malo repelenta.

Ostale vijesti