Najbolji način da naučite nešto novo

Autor:

Postoji prilično jednostavan trik koji će vam pomoći da bolje zapamtite nove stvari - bilo da učite novi strani jezik, da svirate neki instrument ili nešto treće...

Najbolji način da naučite nešto novo Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nova studija pokazuje da postoji nešto što možete da uradite kako biste povećali šanse da zapamtite nešto novo: nakon perioda u kojem ćete učiti to što želite, vežbajte 15 minuta.

Istraživanje pokazuje da kratko trčanje ili vožnja bicikla pomaže da vam bolje ostane u pamćenju to što ste učili, tako što se povećavaju moždane konekcije i efikasnost.

Na iznenađenje istraživača, samo 15 minuta fizičke aktivnosti bilo je dovoljno da dovede mozak u savršeno stanje za pamćenje - ali su otkrili da je potreban čitav dan da bi ova usklađenost dala efekte.

Tim istraživača sa Megil univerziteta regrutovao je učesnike da izvedu zadatak, nakon kojeg je polovina njih vežbala 15 minuta, a druga polovina nije bila fizički aktivna.

Zadatak je bio sličan video igrici: trebalo je da povežu pravougaonike na ekranu što je brže moguće koristeći džojstik kojim su kontrolisali kursor na ekranu.

Nakon vežbanja, istraživači su utvrdili da je bilo manje aktivnosti u mozgu učesnika. Ali, ispostavilo se da je to dobra stvar. Kada su se nakon toga sledećeg dana vratili da ponove zadatak, oni koji su vežbali su ga uradili mnogo bolje.

Naučnici kažu da to pokazuje da je opadanje neuronske aktivnosti pomoglo u usmeravanju aktivnosti mozga: bilo je manje "buke" i manje misli da se nadmeću sa novim informacijama koje su obrađivali.

"Zbog toga što je neuronska aktivnost u mozgu kod onih koji su vežbali bila mnogo niža, neuronski resursi mogli su da se iskoriste za druge zadatke", kaže Fabijan Dal Maso. "Vežbanje može da pomogne da se oslobode delovi mozga za nove stvari koje učite".

Međutim, pozitivni efekti vežbanja na memoriju nisu trenutni. Tačnije, kada su one koji su vežbali i one koji nisu vežbali testirali osam sati kasnije, oba tima bila su jednako dobra na zadacima. Ali, kada je prošlo 24 sata, učesnici koji su bili fizički aktivni bili su daleko bolji. 

"To nam poručuje, a nameravano i da to detaljnije istražimo, da san u interakciji sa vežbanje optimizuje pamćenje", kaže Mark Roag, jedan od autora istraživanja.

Tagovi:

Ostale vijesti