Zdravko Mamić: Hrvati, a gdje sam tu ja?

Autor:

"Svi nekome zahvaljuju. Mene niko ne spominje", rekao Zdravko Mamić, jedan od najzaslužnijih za uspjeh Hrvatske na Mundijalu.

Zdravko Mamić: Hrvati, a gdje sam tu ja? Foto: MN Press

"Šef" zagrebačkog Dinama, a po mnogima i prvi čovjek hrvstakog fudbala, Zdravko Mamić, nalazi se u Bosni i Hercegovini, kako bi u Hrvatskoj izbjegao zatvorsku kaznu od šest i po godina, na koju ga je osudio Županijski sud u Osijsku, zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Ali...

Htjeli to da priznaju ili ne, Mamić je i te kako zaslužan za veliki uspjeh "vatrenih" na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je ekipa Zlatka Dalića stigla do finala i osvojila drugo mjesto. Međutim, Mamića se na proslavi niko nije sjetio. Niko ga nije ni pomenuo.

"U Dinamu sam 48 godina. Nazivali su me najmoćnijim čovjekom u hrvatskom fudbalu. Valjda i ja imam neke zasluge u uspjehu reprezentacije", rekao je Mamić za "Dnevni avaz".

Sud BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj


Mamić je napravio bazu u Dinamu iz koje je "rođeno" nekoliko vrhunskih fudbalera, a među njima i Luka Modrić, najbolji igrač nedavno završenog Mundijala.

"Vidim da me ne spominju. Međutim, neosporno je da je ovo kulminacija našeg uspjeha kroz baze koje smo napravili. Pa, ja sam djecu poput Modrića, Lovrena, Kovačića i Ćorluke doveo kao izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. To su neosporne činjenice. Vidite, ja sam te momke načinio milionerima. Bio sam im poput očeva. Međutim, niko ništa. Svi nekome zahvaljuju. Mene niko ne spominje. Niko ne spominje ni Šukera ni Mamića. Moram da budem iskren i da kažem – prisutan je strah. Ne smiju da nas hvale jer bi pojedinci onda bili podložni za napade", rekao je ogorčeni Zdravko Mamić.

Mamić sigurno i dalje ima veliki uticaj u hrvatskom fudbalu, ali će on vremenom početi da blijedi. A, to će se vjerovatno i odraziti na uspjehe Dinama i reprezentacije Hrvatske...

Ostale vijesti