"Mi ga se plašili, a on..."

Autor:

Prošlo je dve godine kako nas je najomraženiji profesor na svetu napustio. Sada su ga se s ljubavlju prisetili "učenici"

Profesor Snejp nas je napustio početkom 2016. godine nakon kraće borbe s opakom bolešću u 69. godini. Na dan kada je preminuo, milioni fanova su na društvenim mrežama pisali da "legende ne umiru".

Alana Rikmana su se sada prisetile kolege s kojima je radio u filmovima "Hari Poter" i znate li šta su otkrili? I oni su ga se plašili!

"Ja sam uvek bio onaj kojeg je trebalo mrzeti", rekao je glumac jednom prilikom i zaista, ako razmislite malo, ko bi voleo šerifa od Notingema, teroristu Hansa Grubera u Nakatomi zgradi ili Severusa Snejpa na početku magične sage?

Pa, svi! Kolege otkrivaju i zašto:

Luna Lavgud, odnosno glumica Evana Linč, prisetila se za "Entertainment weekly" kakav je utisak Alan Rikman ostavio na nju.

"On je bio ozbiljan glumac, svi na setu smo se plašili kada ga vidimo. Bio je jeziv dok je tumarao hodnicima ulazeći u lik Snejpa. Nije se smejao i svi su mu se obraćali tiho... a, onda sam ga jednog dana videla okruženog decom. Neki klinci su posetili set i Severus Snejp ih je strpljivo i pažljivo slušao i brbljao s njima odgovarajući na njihova pitanja. Pomislila sam da je to najbizarnija scena koju ću videti u životu".

Rikmana se plašio ček i reditelj dva filma o Hariju Poteru Kris Kolumbus. "Bio sam prestravljen kada sam ga upoznao.

"Išli smo na večeru kako bismo porazgovarali o njegovoj ulozi. Bio je ozbiljan, slušao, a onda se nasmešio... u sekundi je postao najtoplije i najdraže ljudsko biće na planeti. Čovek sa smislom za humor. Divno je bilo raditi s njim".

Od straha do oduševljenja može da se opiše i susret "Vizli blizanca" Olivera Felpsa s Rikmanom.

"Sećam se da je jednom došao na set s neke dodele nagrada. Tamo je kao poklon dobio iPod. Seo je u šminkernicu pored mene i tražio mi da mu objasnim šta je i čemu služi. Nikada nisam mislio da ću u životu Alanu Rikmanu objašnjavati kako da uključi iPod i tada sam shvatio koliko je divan kada skine tu Snejpovu periku".

Rikman se proslavio ulogom u filmu "Umri muški", bio je šerif od Notingema u "Robinu Hudu", ali je publici širom sveta bio omiljen kao profesor Snejp iz Hogvortsa u serijalu "Hari Poter".

Alan Rikman je rođen 1946. godine u Londonu, u radničkoj porodici. Rano je ostao bez oca. Studirao je na umetničkom koledžu u Čelsiju.

Po završetku studija glumio je u pozorištu, nakon čega je usledela filmska karijera - u filmu "Majkl Kolins" je igrao sa Lijamom Nisonom, a njegove prva značajnija uloga je u filmu "Razum i osećajnost".

U holivudskim filmovima je uglavnom glumio negativca - Brus Vilis je njegovog Hansa Grubera bacio s vrha Nakatomi zgrade. Igrao je i u ostvarenjima "Dogma", "Zapravo ljubav" i pozajmljivo glas u filmovima "Autostoperski vodič kroz galaksiju" i "Upomoć, ja sam riba".

Ostale vijesti