Banjaluka u finalu za Evropsku prestonicu kulture!

Lijepe vijesti iz Brisela – Banjaluka je prošla u finale izbora za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Banjaluka u finalu za Evropsku prestonicu kulture! Foto: Aleksandar Čavić za mondo.ba

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare objavio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

„Vrijedno smo radili prethodnih godinu i po dana na kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Kao što znate, formirali smo stručni tim, a Gradska skupština je još negdje u martu prošle godine donijela odluku da se kandidujemo. Rezultat našeg rada je strategija razvoja kulture grada za narednih 10 godina i naša knjiga aplikacije pod naslovom Suprotnosti se privlače, istakao je gradonačelnik.  

On je dodao da je stekao utisak da se pri izboru vrednuju ideje i kvalitet, jer Tirana, koja je takođe bila kandidat i koja, prema riječima Radojičića, ima mnogo veća sredstva na raspolaganju – nije prošla u finale.

„Imamo manje od godinu dana da dopunimo i razradimo aplikaciju, ako bude primjedbi iz Evropske komisije, i da nastavimo da radimo na samom projektu. Ne mogu da kažem da smo već ostvarili svoj cilj, ali sam izuzetno srećan, jer ovo pokazuje kapacitet našeg grada i mlade ekipe koja je radila na projektu, zajedno sa cijelom kulturnom scenom grada Banjaluka, koja je na različite načine učestvovala u pripremi aplikacije. Ovo je dokaz da je cijela ekipa dorasla  izazovu poput ovoga"

gradska uprava, novinari Foto: Aleksandar Čavić za mondo.ba

Radojičić se zahvalio i čestitao mlađim partnerima u projektu - gradovima Bihaću i Jajcu.

„Koncept ovog projekta je takav da se podstiče saradnja i izvan samog grada kandidata. Novi Sad je, na primjer, širio djelovanje na nekoliko susjednih opština. Mi smo ponudili saradnju Bihaću i Jajcu – gradovima iz drugog entiteta, a razlozi su dosadašnja uspješna saradnja, njihova kulturna scena. Oni su pomogli pri sprovođenju nekih naših projekata, ali i nekoliko njihovih projekata su uključeni u aplikaciju“, naglasio je gradonačelnik Banjaluke.   

On je dodao da je pred cijelim timom još dosta posla, ali da je, nakon današnjih vijesti – optimista.

Član tima koji radi na aplikaciji, Dijana Grbić, kaže da im pravi posao tek predstoji, ali da će ga svi zajedno raditi sa zadovoljstvom, nakon današnjih dobrih vijesti.

„Nakon eventualne dorade aplikacije, očekuje nas velika panel diskusija u Briselu, gdje će prisustvovati predstavnici sva tri grada finalista. Aplikaciju su predali Tirana, Bodo, Mostar, Srebrenica i Banjaluka, a u finalu su norveški Bodo, Mostar i Banjaluka“, kazala je Dijana Grbić.

Panel nezavisnih stručnjaka koji su ocjenjivali prijave iz pet konkurentskih gradova dali su preporuku nakon dvodnevnog sastanka u Briselu.

Izabrani gradovi imaju rok do ljeta 2019. godine da završe svoje aplikacije, a panel nezavisnih stručnjaka će se ponovo sastati u drugoj polovini 2019. godine kako bi dao svoju konačnu preporuku o Evropskoj prestonici kulture 2024.

Ostale vijesti