Veče ruske poezije u kafe baru Yoko

Autor:

U subotu 8. decembra u banjalučkom kafe baru Yoko održaće se veče pod nazivom "YOKO onomatopeja 08/Savremena ruska poezija", sa početkom u 20 časova.

0
A- A A+
Foto: Yoko/MONDO

"Jurij Vizbor, Robert Roždestvenski, Eduard Asadov, Jevgenij Jevtušenko, Vladimir Visocki (Юрий Визбор, Роберт Рождественский, Эдуард Асадов, Евгений Евтушенко, Владимир Высоцкий). Sve vam je jasno! Na idućoj Onomatopeji čitamo ruske pjesnike, tačnije one koji su rođeni i odrastali u poslijeratnom periodu, a u Sovjetskom savezu bili su poznati kao 'pjesnici šezdesetih' (поколение шестидесятников).

U SSSR-u je u to vrijeme vladalo oduševljenje pjesnicima, čiji su nastupi punili stadione, a poezija je po popularnosti dostizala estradu. To vrijeme je bilo vrijeme takozvanog Hruščovljevog ’odmrzavanja’, a jedan od simbola tog odmrzavanja su bile večeri poezije u velikoj sali Politehničkog muzeja u Moskvi. Poezija se tih godina u Sovjetskom Savezu recitovala i čitala u parkovima, na trgovima i na drugim javnim mjestima.

Ovo veče priprema profesorica ruskog jezika i književnosti Sofija Blagojević", navodi se u najavi ovog interesantnog dešavanja.

Ulaz je slobodan.

Ostale vijesti