Muškarci su, ipak, slabiji pol?

Autor:

Iako se žene smatraju nežnijim i slabijim polom, one su u nečemu ipak jače od muškaraca.

Muškarci su, ipak, slabiji pol? Foto: Guliver/Getty Images/SIphotography

Žene i muškarci bol osećaju na različite načine, a muškarci su osetljiviji na bol, pokazalo je novo istraživanje.

Ovo istraživanje je pokazalo i da se muškarci kasnije sećaju bola mnogo jasnije nego žene, i da su zbog toga pod većim stresom nego žene ako ponovo povrede isti deo tela.

Žene, sa druge strane, mnogo bolje podnose bol i ne uzrujavaju se toliko zbog prethodnih bolnih iskustava.

Istraživanje je najpre rađeno na miševima, a zatim na ljudima kako bi se potvrdila otkrića.

"Radili smo eksperiment na miševima i utvrdili da su muški primerci mnogo osetljiviji na bol od ženskih", kaže autor studije profesor Džefri Mogil. "Onda smo odlučili da proširimo eksperiment kako bismo videli da li će rezultati biti takvi i kod ljudi".

U studije je učestvovao 41 muškarac i 38 žena starosti od 18 do 40 godina. Odvedeni su u specijalnu sobu i izloženi malom bolu kroz toplotu na podlaktici. Ocenjivali su bol na skali od jedan do sto, a onda su radili vežbe za ruke 20 minuta.

Samo sedam od 80 ispitanika dalo je ocenu bola nižu od 50, na skali do 100.

Narednog dana, volonteri su vraćeni u istu sobu i ponovo izloženi bolu. Muškarci su isti bol, u istoj prostoriji, ocenili kao jači nego prethodnog dana, dok je istu ocenu dao manji broj žena.

"Verujemo da je to zbog toga što su muškarci ponovo očekivali bol, te je to iščekivanje doprinelo većem osećaju bola", kaže dr Mogil. "Veoma nas je iznenadilo što su uglavnom muškarci prijavili veći bol drugo dana", dodaje on.

Eto, dakle, barem kada je reč o izdržavanju bola, žene su, zapravo, jači pol.

Tagovi:

Ostale vijesti