Kako da smršate hodajući

Autor:

Nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da brzim hodom sagorite isti broj kalorija kao kad biste trčali.

Kako da smršate hodajući Foto: Guliver/Getty Images/Natnan Srisuwan

Da li ste znali da hodanjem možete da potrošite jednak broj kalorija kao i trčanjem, samo ako malčice ubrzate tempo uobičajene šetnje?

"Bržim hodom možete potrošiti jednak broj kaloirija kao i trčanjem", kaže personalni instruktor Mišel Stenten za portal Prevention.

Recimo, ako hodate brzinom od oko 7 kilometara na sat četrdesetak minuta, sagorećete otprilike isti broj kalorija kao neko ko je desetak minuta trčao brzinom od 10 kilometara na sat.

Brzim hodom možete popraviti liniju, ali i svoje opšte zdravstveno stanje. Nešto brži hod od vašeg uobičajenog tempa snižava rizik od smrti, naročito od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu u Glazgovu ove godine.

Hod brzinom od oko 7 kilometara na sat jeste brz, i taj tempo je prilično intenzivan, ali možete to da postignete ako postepeno radite na izdržljivosti. Evo kako to da postignete:

Vodite računa o držanju. Kad se ispravite, povećava se razdaljina između vaših kukova i rebara, što vam daje više prostora za korak, nego kad ste povijeni.

Gledajte pravo. Nemojte gledati u svoja stopala ili u put pred sobom. Neka vam pogled bude usmeren u tačku udaljenu oko šest metara. Ramena povucite unazad, tako da se grudni koš lijepo otvori, da možete da dišete duboko.

Ruke pomjerajte brže nego uobičajeno. Laktove savijte pod uglom od 90 stepeni i pomjerajte ruke naprijed-nazad, tako da prate tempo vašeg hoda. Ako su vam ruke opružene pored tijela, ili ih prekrstite na grudima, biće vam teže da održite tempo i brže ćete se umoriti.

Pravite manje korake, to će vas ubrzati. Kako da znate koliki korak treba da bude? U stojećem položaju jednu nogu savijte u koljenu i podignite do visine kuka, tako da vam stopalo visi pored koljena noge na koju ste oslonjeni. Zatim ispružite nogu i petu spustite na zemlju. Trebalo bi da je svega desetak, petnaest centimetara od stopala na kojem stojite, i upravo toliko treba da vam bude korak.

Hodajte u intervalima. Ako ne možete dugo da hodate brzo, ovo će vam pomoći. Hodajte recimo 10 sekundi najbrže što možete, a zatim 20 sekundi srednjim tempom, i pokušajte tako da izdržite pet minuta za početak.

Ovi intervali ne samo da će povećati brzinu kojom hodate, već će vam pomoći da nastavite da sagorijevate kalorije i nakon što ste završili sa vježbanjem.

Kad se malo uhodate, evo plana za trening posle kojeg ćete nastaviti da sagorijevate kalorije ubrzanim tempom i tokom naredna 24 sata:

Zagrijte se hodajući umjerenim tempom oko tri minuta. Umjereni tempo znači da možete da vodite konverzaciju bez problema.

Ubrzajte do žustrog hoda tokom sljedećih 30 sekundi. Kad hodate ovim tempom, krećete se prilično brzo i teško vam je da govorite u cijelim rečenicama.

Hodajte jako brzo 20 sekundi. Ali, odaberite tempo koji možete da izdržite tokom čitavih 20 sekundi. (Znamo da vam ovo djeluje smešno, jer mislite da može da se izdrži bilo šta što traje samo 20 sekundi, ali… probajte.)

Sljedećih 10 sekundi hodajte najbrže što možete, iz sve snage.

Ponavljajte ove 30-20-10 intervale tokom četiri minuta, s pauzom od jednog minuta oporavka tokom koje ćete hodati umjerenim tempom.

Izazivajte sami sebe. Brojite korake koje napravite tokom ovih intervala, i pokušavajte da svaki sljedeći put za isto to vreme napravite koji korak više. To će vas motivisati i pomoći vam da popravite izdržljivost.

Pogledajte bonus video:

Izvor: MONDO

Tagovi:

Ostale vijesti