Posne vanilice

Autor:

Mnogi vanilice smatraju najboljim sitnim kolačima na svetu, a evo kako da ih napravite i ako postite.

Posne vanilice Foto: Guliver/Getty Images/Stefan Stanisavljevic

Vanilice su i dalje neizbežna poslastica, posebno za neke praznike. Ako želite da se njima zasladite i dok postite, evo kako da ih spremite.

Sastojci:

Tri decilitra ulja

0,5 decilitara piva

300 grama šećera u prahu plus za posipanje

200 grama brašna

Pola kesice praška za pecivo

Dve kesice vanilin-šećera

Džem po ukusu

Priprema:

U veću posudu sipajte ulje, pivo, šećer u prahu, kesicu vanilin-šećer, prašak za pecivo, pa dobro izmešajte, a zatim postepeno dodajte brašno, dok ne formirate loptu od testa. Ukoliko vam testo bude previše lepljivo ili suvo, dodajte još malo brašna, odnosno piva.

Testo prekrijte folijom i ostavite u frižideru oko sat vremena. Nakon toga ga izvadite na radnu površinu na koju ste stavili malo brašno, i razvijte ga na debljinu od oko pola centimetra. Vadite vanilice modlom i ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na temperaturi od 180 stepeni, oko 15 minuta.

Kada se vanilice ispeku, na njih nanesite po malo džema i spajajte po dve, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu pomešan sa vanilin-šećerom.

Imate li vi i neki dobar recept za posne vanilice? Pišite nam u komentarima!