Milan Dimić oživio lik i djelo Duška Trifunovića

Na 3. Festivalu monodrame mladog glumca u Narodnom pozorištu RS sinoć je publika imala priliku da uživa u odličnoj predstavi Milana Dimića "Ima neka tajna veza" koja se bavi životom poznatog književnika i tv autora Duška Trifunovića.

Milan Dimić oživio lik i djelo Duška Trifunovića Foto: Siniša Stanić/MONDO

Mladi banjalučki glumac Milan Dimić, koji je i autor ovog sjajnog komada, uspio je publici na jedan zaista znalački način da opiše, s jedne strane briljantnu, a sa druge veoma potresnu životnu priču Duška Trifunovića.

Naročita "poslastica" ove monodrame je to što su u nju utkane priče o nastanku nekih od najpoznatijih i najljepših Trifunovićevih pjesama - "Ima neka tajna veza", "Zlatna ribica", "Šta bi dao da si na mom mjestu"…

Dimić, pored Trifunovića, u ovom komadu igra još mnoštvo likova, što ženskih, što muških, a tranzicija između njih je besprekorna. Na pozornici su se smjenjivali "intenzivni" i "tihi momenti", a na autora ovog teksta mnogo snažniji dojam ostavili su "tihi" dijelovi.

Mladi glumac, skoro bez ikakve scenografije i uz suptilnu pomoć muzike uspio je da omađija punu salu scene "Petar Kočić" i na kraju izazove, sasvim zasluženo, iskren i buran aplauz.

Tako da - obavezno zapamtite ime Milan Dimić, za njega će se tek čuti!

O DUŠKU TRIFUNOVIĆU

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Završio je za bravara, a jedno vrijeme radio je čak i kao šumar. Svoju prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole". Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Po izbijanju rata 1992. seli se iz Sarajeva u Novi Sad, a umro je 2006. godine godine u Sremskim Karlovcima.

Treći Festival monodrame mladog glumca održava se u okviru 22. Teatar festa "Petar Kočić", a koji traje do 8. juna u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Tagovi:

Ostale vijesti