Efikasan način da se umirite tokom napada anksioznosti

Autor:

Psiholozi se slažu - ovo definitivno pomaže u blažim slučajevima.

Efikasan način da se umirite tokom napada anksioznosti Foto: Guliver/Getty images, fizkes

Vozite se autobusom, idete na posao. Ili, radite. Ili ste na rođendanu nekog od bliskih prijatelja. Ili večerate u omiljenom restoranu. Ne razmišljate ni o čemu naročitom. Skoncentrisani ste. Srećni ste. Lepo ste raspoloženi.

I iznenada, niotkuda, eto ga.

Napad anksioznosti.

Zbog čega? Ko bude imao konačan i definitivan odgovor na to pitanje… pa, zadužiće čovečanstvo. U međuvremenu, ako patite od anksioznosti, evo "trika" za koji psiholozi kažu da vrlo često pomaže ljudima koje muči ovaj problem.

LINIJA ZA POMOĆ

Svakoga dana pomoć od dežurnog psihijatra Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" možete potražiti od 14:00 do 15:00 sati na broj telefona 011/36-36-462, a u Centru za mentalno zdravlje svakog radnog dana od 09-18 sati na broj telefona 011/36-12-467.

U suštini, treba samo da posmatrate okolinu i počnete, u sebi, da opisujete ono što vidite sa što je moguće više detalja.

Na primer:

To je stolica. Ima četiri noge i naslon. Noge su drvene. Sedište je presvučeno ljubičastim materijalom. Konac kojim je proštepana je takođe ljubičast.

Bilo da je u pitanju stolica, korica knjige ili časopisa, simpatičan pas koji vam je u vidokrugu, što se više skoncentrišete na detalje onoga što vidite, manje su šanse da vas napad anksioznosti sasvim obuzme, do mere da više ne možete ni da dišete ni da stanete na kraj sopstvenim mračnim mislima.

Ali, ako je anksioznost toliko izražena da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, razgovarajte sa lekarom. I nemojte odbijati terapiju ukoliko vam je prepisana.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.

Na sajtu Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" postoji i onlajn čet. Registracija nije potrebna, dovoljno je samo da "kliknete" na prozorčić za čet i započnete razgovor sa nekim od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja:

mentalno zdravlje, depresija Foto: sos.lazalazarevic.rs, screenshot

*Važno je da znate još nešto

To što neko deluje kao da savršeno funkcioniše u životu ne znači da ne može patiti od nekog problema u vezi sa mentalnim zdravljem. Ima ljudi koji uz odgovarajuću terapiju mogu da žive i rade potpuno normalno. Ali, ima i onih koji ulažu neverovatan napor u prikrivanje svog stanja, tako da njihovi prijatelji, kolege, ponekad čak i članovi porodice ne primete ništa.

Ostale vijesti