3 načina da se promjenite i usvojite zdrave navike

Autor:

Isprobajte neke od ovih strategija koje vam mogu pomoći da jednom zauvijek usvojite zdrave navike.

0
A- A A+
Foto: Tero Vesalainen/iStockphoto

Koliko puta ste se zarekli da ćete početi da vježbate, da se hranite zdravo i spavate dovoljno? Ili da ćete prestati da pušite, recimo? I koliko puta ste uspjeli da se pridržavate svoje odluke u najboljem slučaju dva dana?

Lako je odlučiti nešto. Sprovesti tu odluku u djelo je nešto sasvim drugo. Pa zašto nam je toliko teško da istrajemo u namjeri da se promjenimo nabolje? Evo šta kažu stručnjaci.

Najjednostavnije rečeno, ljudi su robovi navika. Potrebna je ogromna energija i snažna volja da bismo mozak uspjeli da "reprogramiramo", tako da počnemo da mislimo i ponašamo se na način drugačiji od uobičajenog.

Ali, ako stvarno želite da promjenite nešto, psiholozi savjetuju da se pridržavate sljedećeg:

Nemojte se držati principa "sve ili ništa"

Veliki planovi zahtjevaju nadljudsku disciplinu. Mnogo je pametnije da pokušate da do cilja dođete malim koracima. Ako želite da promijenite način ishrane, recimo, počnite tako što ćete se u početku postarati da jedan obrok u toku dana pripremate po zdravim principima. Nemojte sebi ukinuti sve nezdrave namirnice koje volite odmah, jer je tako veća vjerovatnoća da ćete odustati vrlo brzo.

Nemojte propuštati priliku da napravite promjenu

Želite da budete fizički aktivniji? Prije nego što uplatite članarinu u teretani, pokušajte da hodate 15 minuta svakog dana, malo bržim tempom. Idite stepenicama umjesto liftom. To možda djeluje kao sitnica, ali je sjajan početak vašeg novog načina života.

Budite strpljivi

Pratite svoj napredak, i čestitajte sami sebi na svakom malom koraku u pravom smjeru. I imajte u vidu da je za sve u životu potrebno vrijeme. Ako je skidanje viška kilograma vaš konačni cilj, fokusirajte se na ono što vas vodi ka tom cilju, ne samo na brojeve koje pokazuje vaga. Jednom kad usvojite zdrave navike, rezultati će doći sami od sebe. Do tada, zaboravite na mjerenje.

Iako je teško promijeniti navike, nemojte dozvoliti da vas sitna "vraćanja na staro" pokolebaju.

Umjesto da se "kažnjavate" kad pokleknete, radujte se svakom malom uspjehu. Sve dok vam novi način života ne postane - jedini moguć.

Tagovi:

Ostale vijesti