• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zvrk 2019." u Banjaluci - Ljudska tijela

Autor mondo.ba

Mostar, Banja Luka i Sarajevo ugostiće od 19. do 28. septembra peto izdanje Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa "Zvrk 2019.", saopštili su organizatori.

  Ovaj festival specifičan je po tome što cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

Po tom konceptu, a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika s publikom, ovogodišnji festival će se predstaviti na različitim lokacijama ova tri grada.

Tokom sedam dana, publici će, po najavama organizatora, ponuditi veoma bogat i kvalitetan program, uz učešće umjetnika iz Libana, Švedske, Amerike, Njemačke, Francuske, Sirije, Palestine, Danske, Albanije, Belgije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala će omogućiti publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa i autorskih praksi. "Zvrk" želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično", ističe umjetnička direktorica festivala Jasmina Prolić.

POVEZANE VIJESTI

Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini, osnovni su ciljevi festivala "Zvrk", kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika s međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja.

Od osnivanja, bogatim sadržajima plesnih i scenskih performansa koje predstavlja u Bosni i Hercegovini, "Zvrk" kontinuirano doprinosi stvaranju visokih estetskih vrijednosti iz oblasti koreografije u BiH, kulturnoj integraciji zemlje u evropske okvire, kao i promociji bh. kulture u Evropi.

Radionica „Ljudska tijela“ i performans pokreta u Banjaluci

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske 25. septembra (srijeda) u 18:30 održaće se radionica „Ljudska tijela“ i performans pokreta u okviru petog izdanja Internacionalnog interdisciplinarnog festivala savremenog performansa ZVRK 2019.

Radionica „ Ljudska tijela“ predstavlja uvod u osnove savremenog plesa a cilj joj da učesnike uvede u fizičko i eksperimentalno iskustvo kroz prostor, vrijeme i tijelo, vodeći se definicijom da je ples sačinjen od komponenti prostora, vremena, pokreta, kvalitete ili energije pokreta i odnosa gdje je glavni alat ljudsko tijelo.

Učesnici radionice će imati mogućnost da se kroz ples izraze svojim tijelom i da otkriju plesni jezik koji je prirodan svakom ljudskom biću.

Voditeljica radionice i performansa je Jasmina Prolić, plesačica, koreograf, pedagog i direktorica festivala „ZVRK“ koji se ove godine održava od 23. do 28. oktobra u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Trajanje radionice i performansa je sat vremena , broj učesnika je ograničen a događaj je otvoren za javnost

Svi zainteresovani učesnici za učešće u radionici i performansu bez obzir na starosnu dob ili fizičku kondiciju mogu se prijaviti na e-mail :[email protected] ili broj telefona 065 538 896.

Učešće na radionici je besplatno.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop