• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuda verbalnog napada Ejupa Ganića

Predsjednik Udruženja nezavisnih novinara RS Dragan Jerinić osudio verbalni napad Ejupa Ganića na novinarku RTRS Branku Kusmuk.

 Osuda verbalnog napada Ejupa Ganića Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja nezavisnih novinara Republike Srpske (RS) Dragan Jerinić osudio je danas verbalni napad ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i vrijeđanje novinarke Radio-televizije RS Branke Kusmuk, naglasivši da je i govor mržnje nekih ratnih lidera danas prisutan.

"Ovaj napad pokazuje koliko je u društvu danas prisutan primitivizam, a posebno govor mržnje nekih ratnih lidera koji svojim jezikom truju odnose u BiH", rekao je Jerinić Srni, ocjenivši da ovaj Ganićev postupak ometa obavljanje novinarske profesije.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) Janko Velimirović ocijenio je da pravdanje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića da u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nisu počinjeni zločini nad pripadnicima JNA nema nikakvu osnovu.


"Postoje dokazi da su u neopravdanim napadima poginula 42 pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj, dok ih je više od 100 bilo zarobljeno i veliki broj ranjeno", rekao je Velimirović Srni, komentarišući Ganićevu tvrdnju na današnjoj sesiji "Kruga 99" da je u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici poginulo pet vojnih lica i jedan civil.

Velimirović je naglasio da u BiH još postoji problem suočavanja sa prošlošću kada se radi o zločinima koji su počinili pripadnici drugih naroda nad Srbima, posebno u Sarajevu i na samom početku rata u BiH.

Zločin nad pripadnicima JNA, rekao je Velimirović, ne umanjuje odgovornost vojnog, političkog i državnog vrha tadašnje BiH među kojima su bili Ganić, Jovan Divjak i ostali.

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", poručio je danas novinarki Radio televizije RS da se "oslobodi četništva" kada ga je na sesiji "Kruga 99", organizovanoj povodom hapšenja Jovana Divjaka u Beču, upitala ko je ubio 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

"U Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine poginulo je pet vojnih lica i jedan civil. Ova mlada djevojka, kojoj su u glavu turili da je više, ponavlja ovu glupost. Koristite internet, naučite da čitate, budite dio Evrope, pred vama je vrijeme da postanete evropski, a ne da živite u izolaciji", rekao je Ganić.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine napadnuta je kolona JNA, koja se povlačila iz grada, i tom prilikom su ubijena 42 vojnika, 73 su ranjena, dok ih je 215 zarobljeno.


Kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj napali su pripadnici "zelenih beretki", koje su bile u sastavu Teritorijalne odbrane, kojom je komandovao Hasan Efendić, a njegov zamjenik bio je Jovo Divjak. Teritorijalna odbrana je bila podređena tadašnjem Predsjedništvu.

Tužilaštvo BiH od 2006. godine vodi istragu protiv 15 osoba u slučaju "Dobrovoljačka", ali za sada još niko nije optužen za ovaj zločin.

Istragu o ovom zločinu vodi i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, a Srbija je raspisala potjernice za 19 osoba iz BiH, pod optužbom da su, u maju 1992. godine, počinili ratni zločin nad pripadnicima JNA, u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE