• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Neustavna protestna nota

Protestna nota, koju je Srbiji uputilo Ministarstvo inostranih poslova BiH povodom hapšenja Jovana Divjaka, neustavna je, izjavio Nebojša Radmanović.

 Radmanović: Neustavna protestna nota Izvor: MONDO

Protestna nota, koju je Srbiji uputilo Ministarstvo inostranih poslova BiH povodom hapšenja bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, neustavna je i ne može proizvesti pravno dejstvo, kao ni protivustavno ponašanje pojedinaca u konkretnom slučaju, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Radmanović napominje da spoljnu politiku BiH prema Ustavu kreira i vodi Predsjedništvo BiH konsenzusom i ističe da to moraju uvažavati svi organi i institucije BiH, pa tako i Ministarstvo inostranih poslova BiH, diplomatsko-konzularna predstavništva i amabasadori.

"Pojedinci u Ministarstvu inostranih poslova BiH i diplomatsko-konzularnim predstavništima svjesno ruše teško postignuti konsenzus u spoljnopolitičkim pitanjima, što podsjeća na neka stara vremena. Takvo ponašanje može vratiti BiH nekoliko koraka unazad", ocijenio je Radmanović.

U saopštenju se navodi da Predsjedništvo BiH nije imalo, niti će zauzimati stav u vezi ovog pravnog postupka, jer to nije u njegovoj nadležnosti.

"Političari iz Sarajeva ne treba da se miješaju u rad pravosudnih organa, naročito u postupcima koji se vode protiv osumnjičenih za ratne zločine", navodi se u saopštenju i ističe da se u Dobrovoljačkoj ulici desio zločin, da su stradali nevini i nenaoružani ljudi, da je "taj predmet trebalo već da bude pravno procesuiran, kako do svega ovoga ne bi došlo".

Radmanović je pozvao odgovorne da prestanu sa politizacijom ovog slučaja i da omoguće pravosudnim organima da rade svoj posao.

Ministarstvo inostranih poslova BiH uputilo je protestnu notu Srbiji zbog hapšenja Divjaka u Beču, a resorni ministar Sven Alkalaj je rekao da će BiH tražiti da se Divjak brani sa slobode uz kauciju.

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle smatra da umjesto generala Jovana Divjaka iza rešetaka treba da bude komandant VRS Ratko Mladić , te da je privođenjem Divjaka "umjesto đavola uhapšen anđeoski lik odbrane jedinstvene BiH".

AHMETOVIĆ USKORO U BEČU

Šef kabineta ministra bezbjednosti BiH Muhamed Duraković priključio se Timu BiH za odbranu Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Beču zbog optužbi da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a u austrijsku prestonicu uskoro doći resorni ministar Sadik Ahmetović.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da Duraković danas sastao sa Divjakom i predstavnicima austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, te da su dogovorene dalje aktivnosti.

Duraković je reako da će posjeta Ahmetovića uslijediti odmah nakon povratka austrijske ministrice unutrašnjih poslova Marije Fekter iz SAD.

Tim za odbranu penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka čini sve da bi on što prije bio pušten iz zatvora u Beču, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Iz Fondacije "Pravda za BiH", kako prenose federalni mediji, najavili su da će u narednim danima ponuditi 1,27 miliona kaucije za Divjaka kako bi bio pušten iz pritvora. Ova fondacija finansirala je i tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Ahmetović je danas pozvao visokog predstavnika Savjeta Evrope za ljudska prava Tomasa Hamerberga da se aktivno uključi u "slučaj Divjak", tvrdeći da su, osim kršenja običaja međunarodnog prava, ugrožena i osnovna ljudska prava ovog generala Armije BiH.

ČEKA SE DOKUMENTACIJA IZ BEOGRADA

Austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju iz Beograda u vezi s penzionisanim generalom nekadašnje Armije BiH Jovanom Divjakom, na osnovu koje će odlučiti o daljem djelovanju - rekla je portparolka austrijskog suda Krista Zemanek.

Ona je dodala da dokumentacija treba da dođe od pravosuđa Srbije, BiH, te Haškog tribunala. Zemanek je istakla da će sud na osnovu te dokumentacije donijeti odluku.

Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle izjavio je danas da se preduzimaju pravne radnje u vezi s donošenjem odluke o odbrani penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, sa slobode uz kauciju.

Hrle je u izjavi federalnim medijima istkao da se takva odluka očekuje ove sedmice.

"Idemo u pravcu da je ovo slučaj s političkom pozadinom. Srbija je prvo politički osudila Divjaka, a onda počela namještati pravnu osnovu za tužbu", smatra Hrle.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić i šef diplomatije BiH Sven Alkalaj posjetili su večeras Divjaka, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Kornojburgu pokraj Beča - potvrdila je portparol suda u Kornojburgu Krista Zemanek.

Dvojice visokih funkcionera BiH bila su kod Divjaka oko 17.30 časova, a ta posjeta je zakazan tek jutros.

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, uhapšen je u četvrtak, 3. marta, u Austriji na zahtjev Srbije zbog "slučaja Dobrovoljačka" iz 1992. godine u Sarajevu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE