• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janša i Paraga posredovali u švercu oružja

Armija BiH kupovala je tokom rata oružje preko Slovenije i Hrvatske, a posrednici u tom poslu bili su Janez Janša i Dobroslav Paraga.

 Janša i Paraga posredovali u švercu oružja Izvor: MONDO

Janez Janšaje bio tadašnji slovenački ministar odbrane i aktuelni lider opozicije,a  Dobroslav Paraga je u to vrijeme bio na čelu Hrvatske stranke prava (HSP) i Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Prema dokumentima koji su u posjedu "Glasa Srpske", HOS je kupovao oružje i vojnu opremu od Janše, a dio kontingenta je završavao u rukama armije RBiH.

Dokumenta o sprezi armije RBiH sa jedne i HSP-a i HOS-a sa druge strane tadašnji načelnik uprave Sigurnosno-informativne službe Hrvatske (SIS) pukovnik Miroslav Međimorec dostavio je hrvatskom ministru odbrane Gojku Šušku.

Međimorec je informaciju i dokumenta poslao Šušku 4. aprila 1993. godine, a među njima je i dokument Štaba vrhovne komande muslimanske vojske od 9. decembra 1992. godine adresiran na Vladu i Ministarstvo odbrane Slovenije, u kojem je data garancija za isplatu novca za isporučeno oružje.

Dokument su potpisali tadašnji načelnik štaba vrhovne komande muslimanskih snaga Sefer Halilović, ministar finansija Žarko Primorac i zamjenik ministra odbrane u vladi u Sarajevu Munib Bisić.

Slovenački mediji su nedavno objavili da je Janša početkom devedesetih godina prošlog vijeka uzimao proviziju za prolazak oružja koje je za Hrvatsku i BiH stizalo preko luke Koper. Janša je uzimao po 250.000 dolara mita za svaki brod oružja, a aferu je zataškavao njegov nasljednik Jelko Kacin.

Upućeni vrijednost posla obavljenog preko Slovenije procjenjuju na oko milijardu njemačkih maraka ili današnjih milijardu evra, ističući da je ne ime provizija inkasirano između deset i petnaest odsto.

Iako je Slovenija primljena u UN 22. maja 1992. kada je za nju i formalno počeo da važi embargo na izvoz oružja, koji je Rezolucijom 713 uveo Savjet bezbjednosti UN 25. septembra 1991. godine, šverc naoružanja prema "južnim republikama" nekadašnje SFRJ nije prekidan bar do 1993. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE