• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđenima za ratne zločine manje kazne?

Sud u Strazburu na korak od odluke o reviziji svih predmeta Suda BiH u kojima su izrečene kazne za ratne zločine veće od 15 godina.

 Osuđenima za ratne zločine manje kazne?  Izvor: MONDO

Sud BiH moraće da izvrši reviziju u slučajevima brojnih osuđenika za ratne zločine i drastično im umanji kazne na maksimalnih 15 godina ukoliko Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odluči da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH u procesuiranju ratnih zločina suprotna Evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

Optuženici za ratne zločine pred Sudom BiH već godinama traže da im se sudi po blažem Krivičnom zakonu bivše SFRJ zbog čega su svojevremeno štrajkovali glađu.

Advokat Duško Tomić tvrdi da je Sud u Strazburu na korak od donošenja odluke da se moraju primjenjivati krivične sankcije koje su povoljnije za počinioce zločina u odnosu na Krivični zakon BiH koji se danas koristi u Sudu BiH.

"To znači da će svi slučajevi u kojima su izrečene krivične sankcije veće od 15 godina morati da budu preispitani i obnovljeni. Sudu će, vjerovatno, biti poručeno da donese novu odluku o krivičnim sankcijama. Kako je smartna kazna ukinuta, prema zakonima SFRJ, najstrožija kazna koja se može izreći za ova djela je 15 godina. Dakle, kazne se ne mogu donositi iznad toga", pojasnio je Tomić za današnji "Dnevni avaz".

Prema njegovom mišljenju, ukoliko želimo da građani budu jedanaki pred sudom, onda se ne može desiti da se za ratni zločin sa istim posljedicama na Sudu BiH izrekne kazna od 40 godina, a samo nekoliko kilometara dalje, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, 15 godina zatvora.

Prvu tužbu Sudu u Strazburu zbog ovog problema uputio je advokat Adil Lozo, branilac u slučaju Abduladhima Maktoufa, prvog optuženog i osuđenog pred sudom BiH za ratne zločine.

"Predstavka u slučaju `Maktouf` u završnoj je fazi. Imam rok do srijede da dam odgovor na izjašnjenje Savjeta ministara BiH o ovom predmetu koji je dao loše odgovore na pitanja Suda u Strazburu. Sud BiH i Ustavni sud BiH izjasnili su se o svemu, ali nisu imali argumenata da opravdaju praksu koja je suprotna Evropskoj konvenciji. Sve to, dakle, pada. Uvjeren sam da će presuda Suda u Strazburu biti pozitivna za nas", očekuje Lozo.

On je istakao da je, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, retroaktivna primjena zakona bila moguća samo u slučaju da to ide u korist optuženog, odnosno osuđenog za ratne zločine.

Advokat Farhija Karkin, koji predvodi grupu advokata koja je tražila stav Suda u Strazburu u ovom slučaju, tvrdi da ima naznake da će apelacija advokata biti uvažena.

"Zahtijevali smo primjenu zakona koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnih djela. To bi se odnosilo na sve koji su osuđeni za ratne zločine i koji se sada sude. Sud u Strazburu treba da državi da naloge šta treba da radi. Tu je država tužena kao i u predmetu `Sejdić i Finci`", pojasnio je Karkin.

Na teritoriji BiH su u isto vrijeme na snazi četiri krivična zakona - zakon SFRJ, entitetski zakoni i državni zakon.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE