• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik Ban Ki Munu: Incko želi da vas zavara

Dodik u pismu generalnom sekretaru UN naglašava da Valentin Incko "pokušava da zavara SB UN i tako pribavi podršku za nastavak djelovanja"

 Dodik Ban Ki Munu: Incko želi da vas zavara Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zahtjevom za podršku svim zvaničnim aktima koje je donio pokušava da zavara Savjet bezbjednosti UN i tako pribavi podršku za nastavak djelovanja izvan mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Dodik je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, misijama zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN i članicama Savjeta za implemetaciju mira u BiH istakao da sve što je o referendumu u RS navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik, predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da se u kratkom vremenskom roku neće moći ući u meritum problema i uočiti netačnosti.

U pismu se navodi da visoki predstavnik iznosi najteže moguće optužbe o kršenju Dejtonskog sporazuma, od kojih se glavnina odnosi na Odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma, a da pritom ne nudi nijednu konkretnu referencu na konkretan dio nekog od aneksa Dejtonskog sporazuma koji je navodno prekršen.

"Referendum koji je raspisan nije referendum o secesiji, niti o statusu RS, niti je uvertira u neki od ovih referenduma. On je raspisan potpuno legalno i predstavlja legitiman način da se utvrdi stav građana Srpske o pitanju koja po njenom Ustavu, ali i Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma jesu nadležnost RS - a to je pravosuđe", navodi se u pismu.

Predsjednik Srpske istakao je da je Dejtonskim sporazumom jasno određeno da sve nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti zajedničkih institucija BiH pripadaju entitetima, te da Ustav BiH ne poznaje nadležnost za pravosuđe, što znači da prostora za različitu interpretaciju nema.

"Takođe, referenca visokog predstavnika na odredbu Ustava BiH prema kojoj u nadležnost institucija BiH spada pitanje 'provođenja krivičnih zakona na međunarodnom planu i između entiteta, uključujući tu i odnose sa Interpolom', predstavlja pokušaj da se netačnom interpretacijom Savjet bezbjednosti navede na krivi trag i time po svaku cijenu obezbijedi osnov za optužbe da je RS prekršila neku od odredaba Ustava i Dejtonskog sporazuma", navodi se u pismu.

Dodik naglašava da provođenje krivičnih zakona na međunarodnom planu ne predstavlja osnov za pravosudnu nadležnost, nego za bezbjednosne agencije koje se time bave, a koje u BiH postoje i da Ustav BiH poznaje isključivo Ustavni sud BiH, čiju pravosudnu nadležnost niko iz RS ne spori.

"Međutim, Sud i Tužilaštvo BiH nisu dio Ustava BiH i kao takvi ne mogu se smatrati kategorijom koju poznaje Dejtonski sporazum. Dokaz su i pokušaji promjene i dopune Ustava BiH kao Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma kojima se tek predlaže da se kao nadležnost BiH uvrste pravosudni organi", precizirao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je netačna tvrdnja visokog predstavnika da je rukovodstvo RS samim referendumskim pitanjem dovelo u pitanje njegova ovlašćenja koja mu obezbjeđuju Dejtonski sporazum, relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, kao i Bonska deklaracija.

"Nekoliko puta visoki predstavnik ističe kako RS osporava njegovo ovlašćenje da nameće obavezujuće odluke i zakone, međutim, mandat koji mu je određen Dejtonskim sporazumom, rezolucijama Savjeta bezbjednosti, pa čak i Bonskom deklaracijom, koja pravno nema status dokumenta kojim se može proširivati mandat mirovne i političke misije UN, ne predviđa mogućnost da se visoki predstavnik ponaša kao zakonodavac", istakao je Dodik.

Predsjednik RS navodi da se referendumskim pitanjem ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definisan Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen nijednim od pomenutih dokumenata.

Dodik ističe da referendum traži stav građana RS o nametnutim zakonima od strane visokog predstavnika o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH i da ono što ih čini posebno spornim, osim činjenice da ne postoji ovlašćenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini zakoni nametnuti od strane visokog predstavnika u čijim preambulama se visoki predstavnik ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH.

"Visoki predstavnik tvrdi da je referendumskim pitanjem osporena zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, čime se posljedično krši Dejtonski sporazum. Međutim, u konkretnom slučaju ne preispituje se odluka Parlamentarne skupštine BiH o pitanju iz nadležnosti zajedničkih institucija BiH, već naprotiv donošenje zakona u oblasti pravosuđa koje prema Ustavu BiH nije nadležnost zajedničkih institucija BiH, nego nadležnost entiteta", istakao je Dodik.

Predsjednik RS navodi da bi dovođenje u pitanje dejtonskih ovlašćenja visokog predstavnika, kao i dejtonski kapacitet institucija BiH, bio duboko pogrešan potez, ali da RS u pitanje dovodi vandejtonsko djelovanje i insistira da vandejtonsko oduzimanje nadležnosti od entiteta predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma na isti način kao i osporavanje dejtonskih nadležnosti zajedničkih institucija BiH.

Dodik je ukazao da su Sud i Tužilaštvo BiH jedan od najeklatantnijih primjera te vrste i da je bilo kakva mogućnost da se promijeni nakaradan okvir postojanja i rada tih institucija, uprkos brojnim proceduralnim pokušajima iz RS, bila odbijena.

"RS je upravo zbog toga raspisala referendum da bi pribavila novu političku snagu da se konačno otvori diskusija i dođe do rješenja ogromnih problema u radu ovih institucija koje više niko ne negira niti može da prikrije", rekao je Dodik.

Ukoliko je moguće doći do rješenja koja će postojeće institucije popraviti, ističe predsjednik Dodik, onda je moguće i obezbijediti način da se na način predviđen Dejtonskim sporazumom obezbijedi i ustavni osnov za njihovo postojanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE