• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ombudsmani: Zaustaviti dječje prosjačenje

U RS prošle godine registrovano je 131 dijete u prosjačenju, a najviše ih je bilo u Prijedoru, Banjaluci i Modriči, izjavila je ombudsman Nada Grahovac.

 Ombudsmani: Zaustaviti dječje prosjačenje Izvor: MONDO

"Ako ove tri lokalne zajednice imaju više od 70 odsto registrovane djece koja se bave prosjačenjem, a sve ostale opštine u RS oko 30 odsto, onda u ove tri treba tražiti rješenja", rekla je Grahovac novinarima u Prijedoru.

Prema njenim riječima, među prosjacima je najviše djece od šest do devet i od deset do 14 godina - po 37, po polnoj strukturi djevojčica je 52 odsto, a u 30 odsto slučajeva radi se o porvatnicima u obavljanju prosjačenja.

"Najčešći uzroci ove pojave su disfunkcionalnost porodice, alkoholizam u porodici, društveno-socijalni satstus ili prisiljenost na prosjačenje. U svim slučajevima djeci je povrijeđeno pravo na zdrave uslove odrastanja, adekvatnu roditeljsku brigu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i bezbjednost", navela je Grahovac.

Ona je naglasila da je prisiljavanje djece na prosjačenje trgovina djecom, a da je veći broj djece registrovan u centrima za socijalni rad nego u policiji.

"Radi se o djeci Romima. Bijeljina i Banjaluka napravile su velike korake, jer je veliki broj te djece uključen u sistem obrazovanja, što znači da su i upisana u matične knjige rođenih i da imaju zdravstvenu zaštitu. To jeste najvažnije, ali se na tome ne može stati", istakla je Grahovac.

Direktor Centra za socijalni rad Prijedor Rade Javorić istakao je dobru saradnju sa prijedorskim Udruženjem Roma i sa nevladinim organizacijama, dodajući da je ova opština dobar primjer rješavanja problema Roma i da je, kao takva, privlačna za mnoge Rome "sa strane".

"Prošle godine registrovali smo 42 djece u prosjačenju i skitnji i to većinom iz drugih gradova RS ili iz Federacije BiH. Nemamo poseban referat samo za taj problem, nego se sve naše službe bave najvećim problemima Roma, kao što su stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, obrazovanje, nabavka obuće, odjeće, higijenskih sredstava, udžbenika i školskog pribora", naveo je Javorić.

Predsjednik prijedorskog Udruženja Roma Ramo Salešević rekao je da se od 650 Roma u Prijedoru jedna ili dvije porodice bave prosjačenjem i da se u rješavanje tog problema moraju uključiti i lokalna zajednica i država.

"Najveći problemi su nam Romi sa strane koji koriste najveću frekvenciju stanovništva, odnosno posjete ljudi iz dijaspore, kada znaju da mogu nešto `ušićariti`", upozorio je Salešević.

U Prijedoru je danas u organizaciji Ombudsmana za djecu RS održan okrugli sto o temi "Zaštitimo djecu od prosjačenja" kojem su prisustvovali predstavnici opštine Prijedor, Centra za socijalni rad, MUP-a RS, Udruženja Roma Prijedor, škola i nevladinih organizacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE