• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Tužilaštvo BiH tražiti pritvor za Dodika i Lukića?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Republike Srpske kazao je gostujući na ATV-u da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatraži pritvor za Milorada Dodika i Miloša Lukića.

 Pritvor Dodik Lukić Tužilaštvo BiH Izvor: MONDO

"S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću. To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela", kazao je Blagojević, koji je Dodikov pravni savjetnik.

Naveo je da je moguće da će Tužilaštvo izaći sa tvrdnjom da nakon što je visoki predstavnik poništio zakon NSRS-a, a Dodik potpisao Ukaz i Lukić ga objavio u Službenom glasniku, postoji opasnost da će oni i druge zakone koje Šmit poništi, a NSRS donese, objaviti u Službenom glasniku.

Blagojević je mišljenja da je rad Tužilaštva BiH u konkretno ovom predmetu neustavan tvrdeći uz to i da visoki predstavnik nema snagu da bilo šta nameće u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u petak poslalo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka Kristijana Šmita po članu Krivičnog zakona BiH - 203a stav 1, koji je upravo Šmit i nametnuo.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE