• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića jer nisu ispoštovali Šmitove odluke

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH su az Srnu naveli da Dodika i Lučića terete za krivično djelo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Ovaj dio Krivičnog zakona BiH nametnuo je Kristijan Šmit kojeg u RS ne priznaju za visokog prdstavnika.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Miloš Lukić
Izvor: YouTube, screenshot

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SELJANA

Koliko ovaj Dodik misli još da vlada? Da nije utripovao da je faraon?

MONDO REPORTAŽE