• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ne isplati platu dobija krivičnu prijavu?!

Ministarstvo pravde RS podržalo inicijativu Saveza sindikata za uvođenje krivične odgovornosti za poslodavce koji ne isplaćuju plate i doprinose.

 Ko ne isplati platu dobija krivičnu prijavu?! Izvor: MONDO

Izmjene i dopune Krivičnog zakona RS koji se odnosi na zaštitu radničkih prava i prava iz radnog odnosa će uskoro ući u plan rada Ministarstva pravde RS i Vlade, dok bi u parlamentarnu proceduru ušao iduće godine, kazao je Džerard Selman, ministar pravde RS, nakon sastanka sa sindikalcima, pišu Nezavisne novine.

Selman je precizirao da će u rad na dopuni Krivičnog zakona RS u oblasti bolje zaštite radničkih prava, pored Saveza sindikata RS, biti angažovani pravni stručnjaci, Privredna komora RS i Unija udruženja poslodavaca RS.

Iako su posljednji podaci Poreske uprave RS pokazali da trenutna dugovanja poslodavca na ime neuplaćenih plata i doprinosa iznose čak 800 miliona KM, prema Selmanovim riječima, u Tužilaštvu RS ne postoji nijedna krivična prijave za neisplaćene plate.

"Prema sadašnjim odredbama Krivičnog zakona, ako se ne isplati plata i doprinosi, poslodavac može biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine. Sada želimo da to konkretizujemo i smanjimo mogućnost zloupotreba", rekao je on.

Na sastanku je precizirano da je potrebno iskoristiti sve druge represivne mjere prije krivičnog gonjenja, ali da će se novim zakonskim odredbama postići bolja zaštita radnika.

"RS će ovim izmjenama zakonski zaštititi radnike u rangu s ostalim zemljama regiona", rekao je ministar pravde RS.

Prema posljednjim procjenama Inspektorata, u RS trenutno radi čak 80.000 neprijavljenih radnika, a stopa rada na crno i dalje bilježi rast.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, te podatke ocijenila je alarmantnim zbog čega ističe neophodnost promjena.

"Zbog kršenja prava radnika, budžet RS, uključujući i fondove, oštećen je za oko 500 miliona KM, zbog čega se Vlada zadužuje i diže kredit da bi Fond PIO izmirivao obaveze", rekla je Mišićeva, ukazujući da to sve na kraju vraća narod.

Ona je dodala da niko nema pravo da amnestira onog ko krši zakon, te da ako je krivično gonjenje jedini način da se potraživanja naplate da će Sindikat i dalje nastojati da istjera ovu problematiku do kraja.

"Radnička prava su ugrožena i moraju se tražiti modeli prtitiska na poslodavce. Ova inicijativa preventivno i represivno mora djelovati na poslodavce koji ne primjenjuju zakone i stvaraju dugove državi i radnicima", rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da Pravna služba Saveza sindikata RS ima 90 odsto dobijenih radnih sporova u korist radnika, dok izvršenja tih presuda iznose samo 18 odsto, što je, kaže, jasan indikator da su zakazale institucije na terenu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE