• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za problem izbjeglih 584 milijuna eura

Ministri zemalja regiona potpisali deklaraciju kojom je predviđeno da se obezbijedi 584 miliona evra za rješavanje statusa izbjeglih i raseljenih.

 Za problem izbjeglih 584 milijuna eura  Izvor: MONDO

Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH potpisali su danas zajedničku deklaraciju kojom je predviđeno da se obezbijedi 584 miliona evra za rješavanje statusa 74.000 najugroženijih izbjeglih i raseljenih lica u regionu.

Novac će biti obezbijeđen na donatorskoj konferenciji koja je planirana za 2012. godinu, a 335 miliona evra od tog novca biće namijenjeno za rješavanje statusa 45.000 izbjeglih i raseljenih u Srbiji.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je na konferenciji, koja je održana u Palati Srbija u Beogradu, da će uz pomoć tog novca u narednih pet godina u Srbiji biti zatvoreni svi kolektivni centri za smještaj izbjeglica.

"Pronalaženje rješenje za žrtve rata je naš primarni cilj i on mora biti iznad svih podjela, razlika i granica", rekao je Jeremić i dodao da je za rješavanje problema izbjeglih potrebna politička volja i razumijevanje svih relevantnih faktora u regionu.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da se u tu zemlju poslije rata vratilo milion i 50.000 ljudi i da je vraćeno 99,9 odsto imovine, odnosno 220.000 stanova i kuća. On je dodao da je renovirano 325.000 stanova.

"Učinjen je značajn napredak ali je ostalo da se uradi još mnogo.
Ljudski, moralni, politički zadatak je ispunjavanje obaveza prema izbjeglicama i obezbjeđenje održivog koraka ili intergrisanje u sredine u koje su izbjegli", rekao je Alkalaj.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da će članice Evropske unije prikupiti polovinu od potrebnih sredstava za finansiranje regionalnog programa za trajno rješavanje problema izbjeglih na Balkanu.

"Današnja konferencija i zajednički regionalni program koji će biti usvojen, zaslužuju snažnu podršku svih članica EU i one treba da odigraju svoju ulogu u daljoj podršci nastavku procesa proširenja EU na samitu u decembru", rekao je File.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković ocijenio je da je glavno dostignuće današnjeg skupa postizanje zajedničkog konsenzusa o nepohodnosti rješavanja izbjegličkog pitanja. On je podvukao značaj razmjene statističkih podataka, kako bi se izbjeglo dupliranje.

Jandroković je podsjetio na Sarajevsku deklaraciju iz 2005. godine i ocijenio da je potpisivanje današnjeg deklaracije nastavak tog procesa.
Prema njegovim riječima, za Hrvatsku je veoma važano pitanje povratka imovine svima i stvaranja uslova za održivi povratak.

Ministar Crne Gore Milan Roćen rekao je da u toj zemlji ima 13.315 izbjeglica, ili oko 3.000 manje nego prošle godine. Roćen je rekao da je Crna Gora usvojila izmjene zakona kojima su smanjene ili ukinute administrativne takse i izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje i sa Beogradom i sa Prištinom.

Roćen je rekao da su mjere koje je usvojila crnogorska vlada prepoznate i u Bruxellesu, što je takođe bio jedan od faktora koji je omogućio kandidaturu za EU.

File je ocijenio da skup predstavlja značajan doprinos regionalnoj saradnji i dobar primjer "odgovornosti, fleksibilnosti i odlučnosti" država regiona da se pozabave rješavanjem osjetljivog pitanja.

Visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš kazao je da konferencija pokazuje hrabrost vlada u regionu da se suoče sa osjetljivim i delikatnim pitanjem kakvo je rješavanje problema izbjeglih.

Gutereš je naglasio da je region Balkana jedan od pet prioritetnih regiona kada su u pitanju izbjegličke krize u svijetu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za izbjeglice David Robinson rekao je da je važno prepoznati da su zemlje regiona sada usred procesa rješavanja problema izbjeglih i izrazio spremnost SAD da nastave da pomažu kako bi taj problem bio konačno riješen.

Skupu Beogradu prisustvovali su i predstavnici OEBS-a, Savjeta Evrope i Razvojne banke Evropske unije koja će biti zadužena za nadzor i raspoređivanje novca prikupljenog od međunarodnih donatora.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE