• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko podnosi izvještaj

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnijeće danas Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku izvještaj o stanju u BiH.

 Incko podnosi izvještaj  Izvor: MONDO

U BiH je nastavljena upotreba zapaljive nacionalističke retorike, kako iz Republike Srpske, tako i lidera iz Federacije BiH, dok predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, čemu u prilog govori i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora, navodi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u izvještaju o stanju u BiH koji će podnijeti danas Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 21. aprila do 15. oktobra, Incko ističe da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najjačih političkih partija - SDP-a, SNSD-a, SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ne uspijevaju da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH.

Incko napominje da protivljenje iz entiteta, naročito iz RS, nastavlja da sprečava usvajanje adekvatnog državnog budžeta za 2011. godinu. "Kao posljedica toga državne institucije su od 1. januara radile pod ograničenom privremenom finansijskom strukturom, što je smanjilo njihov kapacitet i funkcionalnost", navodi se u izvještaju, četrdesetom koji su podnijeli visoki predstavnici u BiH.

On naglašava da Srpska nastavlja kombinovati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Incko navodi da vlasti nisu napredovale kada je riječ o zakonu o državnoj imovini, kao i to da OHR nastavlja traženje dijaloga sa zvaničnicima Srpske da budu riješena glavna pitanja u vezi sa teritorijalnim i drugim obavezama koje proističu iz Konačne odluke za Brčko distrikt.

Predsjednik RS Milorad Dodik obavijestio je 10. novembra Savjet bezbjednosti UN da je cilj Inckovog izvještaja o stanju u BiH da se se održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primjene Dejtonskog sporazuma ili je riječ o tekući pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura.

"Zbog toga u Izvještaju visokog predstavnika možete naći referencu na gotovo svako pitanje koje je aktuelno u BiH, naravno viđenu očima samo jedne strane, napisanu potpuno pristrasno i sa ciljem da dovede u zabludu", navodi se u Dodikovom pismu, u koje je Srna imala uvid.

Osvrćući se na neke od aspekata koje u svom izvještaju tretira Valentin Incko, Dodik navodi da je dosljednost visokog predstavnika u paušalnom i neargumentovanom optuživanju RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma.

"Kao i u prošlom izvještaju, visoki predstavnik ne nudi ni jedan konkretan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprječava da te teške optužbe iznese na više mjesta u svom izvještaju", ističe se u pismu i dodaje da je visoki predstavnik tumač aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ali da mu čak ni ta uloga mu ne omogućuje da lakonski izriče optužbe, a da pri tome ne daje konkretne reference.

Dodik navodi RS je jedan od dva entiteta u BiH i potpisnik svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) koji su sastavni dijelovi međunarodnog ugovora kojima se regulišu pitanja funkcionisanja institucija BiH. Kao njihov potpisnik RS je i subjekt međunarodnog prava.

"Kao i uvijek, visoki predstavnik računa da će Savjet bezbjednosti nekritički prihvatiti njegove ocjene, a da naši stavovi nemaju ni približnu težinu niti snagu", navodi se u pismu predsjedika RS Savjetu bezbjednosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE