• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hljeb jeftiniji za deset feninga

Cijena hljeba u RS trebalo bi da se smanji u narednih deset dana za deset feninga, potvrdio je "Fokusu" predsjednik Udruženja pekara RS, Saša Trivić.

 Hljeb jeftiniji za deset feninga Izvor: MONDO

Vekna hljeba od 600 grama u Srbiji košta marku, a kod nas od 1,2 KM do 1,4. To nije u redu, i pekari u Srbiji rade za novac i s ovim cijenama opet mogu poslovati rentabilno. Zašto ne bi mogli i naši pekari, pitaju u Udruženju potrošača.

S obzirom na to da je brašno u RS prije desetak dana pojeftinilo, odlučili smo se da smanjimo cijene maksimalno deset feninga i očekuje se da svi pekari usklade cijene narednih dana, rekao je Trivić.

U Udruženju potrošača RS rekli su da je bilo krajnje vrijeme da pekari koriguju cijene u skladu s pojeftinjenjem brašna. Smatraju da cijena hljeba u RS ne bi smjela nikako da bude veća od 1,1 KM.

Realna cijena hljeba trebalo bi da iznosi oko jednu marku i ni u kojem slučaju ne bi trebalo da bude veća od 1,1 KM - naglasio je sekretar Udruženja, Dragovan Petrović.

Prema njegovim riječima, četvotročlana porodica u RS mjesečno izdvaja oko 650 KM za prehranu, od čega se deset odsto odnosi na hljeb i tjesteninu.

Dakle, svakog mjeseca treba izvodjiti 65 KM za hljeb i tijesto, što je, imajući u vidu standard građana, značajan iznos - istakao je Petrović.

U Udruženju potrošača smatraju da nije u redu da je hljeb u RS u odnosu na Srbiju skuplji i do 30 odsto.

Vekna hljeba od 600 grama u Srbiji košta jednu marku, a kod nas vlada šarenilo cijena, od 1,2 KM do 1,4. To nije u redu, i pekari u Srbiji rade za novac i s ovim cijenama opet mogu poslovati rentabilno. Zašto ne bi mogli i naši pekari - kaže Petrović.

U Udruženju pekara kažu da se pekari u RS ne mogu porediti sa Srbijom, jer kod njih nema poreza na hljeb, imaju svoju pšenicu, koja se u RS uvozi, te koriste jeftinije energente.

S druge strane, hljeb je kod nas u poređenju s Hrvatskom i Slovenijom jeftiniji, zašto to niko ne spominje - kaže Trivić.

Brašno je u RS pojeftinilo prije deset dana za tri feninga i iznosi 60 feninga po kilogramu plus PDV. Mlinari su potvrdili da su cijene stabilne i da se neće mijenjati u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja mlinara RS, Zoran Kos, rekao je da se, s obzirom na dobar rod i velike zalihe, procjenjuje da se cijene brašna neće mijenjati tokom zime.

Brašno je berzanska roba i nikad se ne zna šta se može desiti i do kakvih kalkulacija može doći, ali zasad procjene pokazuju da bi cijena mogla ostati stabilna - istakao je Kos.

Prema podacima Saveza sindikata, vrijednost potrošačke korpe u septembru za četvoročlana porodicu u Republici Srpskoj iznosila je 1.750 KM. Od tog iznosa trećina se odnosi na troškove prehrane. Istovremeno, prosječna plata iznosila je 807 maraka, što može pokriti svega 46,11 odsto troškova potrošačke korpe.

Imajući u vidu sve ove činjenice, jasno je koliko i najmanje smanjenje, posebno kada se tiče cijene osnovnih životnih namirnica, može značiti za većinu građana Srpske - rekla je Božana Radošević, stručna savjetnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata.

Ona je dodala da su cijene hljeba trebalo da budu smanjene čim je smanjena cijena brašna.

Nažalost, kod nas se uvijek odugovlači kada je riječ o smanjenju cijena, dok su mnogo ažurniji kad se radi o povećanju cijena, pa i najmanjem - istakla je Radoševićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE