• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urušava se Banski dvor

Građani Banjaluke ogorčeni su stanjem u kome se danas nalazi "banjalučki hram kulture". Alarm za uzbunu uključen poslije prekjučerašnjeg urušavanja fasade.

 Urušava se Banski dvor Izvor: MONDO

Da je Banskom dvoru potrebna hitna rekonstrukcija, postalo je jasno poslije prekjučerašnjeg urušavanja fasade kod sporednog ulaza u ovu kulturnu instituciju.

Na trotoar je palo nekoliko kilograma zida zgrade stare osamdesetak godina, ali, srećom, ni na čiju glavu, piše "Press RS".

Milan Petković, penzioner iz Banjaluke, ogorčen onim što je vidio, kaže da bi gradska vlast trebalo da obnovi fasadu ove kulturne ustanove kao što je revitalizovala zgradu Gradske uprave.

"Zašto i ovo ne obnove kad znaju da dolaze na koncerte i razne kulturne događaje? Banski dvor je u tom smjeru možda i više zaslužio obnovu, a ovako vidimo ruševnu i prljavu fasadu koja je sramota za grad i RS. Šta će reći visoki gosti kada ovuda budu prolazili? I pitam se gdje su komadi otpalog zida? Gdje su ih bacili i smije li se bacati zaostavština bana Tise Milosavljevića", kaže Petković, dodajući da građani željno očekuju obnovu ove monumentalne građevine u centru grada.

Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor, kaže da poslije najnovijeg slučaja urušavanja ovoj kulturnoj ustanovi treba hitna rekonstrukcija fasade.

"Da su „Marijina usta" (statua predstavlja Nj. vel. kraljicu Mariju, op. a.), koja su ranije otpala, pala nekome na glavu, to bi bio poljubac smrti. Kako bilo, rekonstrukcija je pored kulturne opravdanosti potrebna zbog opasnosti za prolaznike. Da ne govorimo svako jutro: „Hvala ti, bože, što niko nije nastradao", jer smo jedini odgovorni. Zavod za izgradnju grada Banjaluka napravio je idejno rješenje sanacije i revitalizacije Banskog dvora. Treba uraditi projekat uz konsultovanje komisije eksperata. Posao bi trebalo da počne, međutim, ništa sa sigurnošću ne mogu da potvrdim. Ni rokove, ni koliko je novca potrebno", kaže Petrić.

On ističe da obnova ne može da počne sve dok su u zgradi Radio-televizija RS njene antene i drugi uređaji na krovu.

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka, kaže da je JU-KC Banski dvor posljednjih dvadeset godina koristilo više republičkih institucija, a RTRS je još jednim svojim djelom u tom prostoru.

"Preduslov za početak rekonstrukcije je da se u potpunosti isprazni prostor. Za to vrijeme se priprema dokumentacija. Naravno, ovdje su potrebna značajna novčana sredstva i u tom smislu da će grad tražiti da se u finansiranje sanacije uključi i Vlada RS, s obzirom na to da su od 1992. godine Banski dvor gotovo u cjelosti koristile republičke institucije", kaže Šajić.

Banski dvor je kulturni spomenik izgrađen 1932. godine kao rezidencija bana Vrbaske banovine. Zemljište je kupljeno 1930. godine. Kupio ga je ban Svetislav Milosavljević za pet i po miliona dinara. Za rezidencijalne potrebe korišćen je do 1941, a poslije Drugog svjetskog rata kao vojno i političko sjedište. Godine 1955. Narodni odbor grada Banjaluka donio je odluku o osnivanju Doma kulture. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa BiH 1978. stavio je Banski dvor pod zaštitu države kao jedinstvenu arhitektonsku cjelinu neoklasicizma s ukrasnim detaljima preuzetim iz srpske srednjovjekovne arhitekture. Nepokretna i pokretna imovina je državna svojina, a vlasnik je grad Banjaluka. Nakon posljednjeg rata, Banski dvor ima status nacionalnog spomenika od najvećeg značaja za BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE