• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije spavao deset godina!

Sve do prije dva mjeseca, Ibrahim Šabanović, inspektor MUP-a Tuzlanskog kantona, punih deset godina imao je teške probleme sa spavanjem.

 Nije spavao deset godina! Izvor: MONDO

Uglavnom, noću bi presjedio u postelji ili, ako bi i na trenutke zaspao, dobijao bi napade gušenja, koji su, kako je koja godina prolazila, bili jači i češći.

"Kada ujutro ustanem, umjesto da sam odmoran, osjećao bih se kao da izlazim iz rudnika. Noge mi klecaju od umora. Valjda zbog hronične neispavanosti, tokom dana samo neka sjednem desetak minuta, ja zaspim. Dok sam radio kao inspektor na krvnim deliktima, događalo se da zaspim dok saslušavam stranku. Zaspao sam za volanom i prouzrokovao udes... A onda kada zaista treba da spavam, nastupi gušenje koje me trza iz sna. I tako punih deset godina", priča Šabanović za "Dnevni avaz".

On je obišao sve moguće klinike i ljekare tražeći sebi lijek. Ni sam ne zna koliko je popio raznih lijekova, posebno onih za spavanje. Krajem prošle godine, na jednom druženju s prijateljima, među kojima je bio i Nedim Hadžimehmedović, odgovorni medicinski tehničar na Klinici za plućne bolesti u Tuzli, Šabanović je, dok su se prijatelji veselili i zabavljali, u nekoliko navrata sjedeći zaspao.

"Nedim mi je kazao da se javim na njihovu kliniku na kojoj je nekoliko mjeseci ranije počela nova metoda dijagnostifikovanja poremećaja disanja... Šta da vam kažem, kada sam 5. decembra noć proveo na Klinici za plućne bolesti, aparat koji reguliše dotok kiseonika u mozak pokazao mi je da je taj dotok skoro upola manji od potrebnog. To je, ustvari, bio uzrok moje muke, koja me dovodila do ludila. Prvi put nakon skoro deset godina, te noći zaspao sam u komadu nekoliko sati i ujutro ustao ne vjerujući šta mi se dogodilo", govori Šabanović.

Ubrzo je u Zagrebu, uz podršku Sindikata MUP-a TK, kupio aparat koji svaku veče prije spavanja stavi na nos i usta i koji mu reguliše dotok kiseonika u mozak. Od tada do danas, kaže, više mu se nije dogodilo da ga san savlada onda kada ne treba.

"Nakon što su u Kamenici u Srbiji, te u Zagrebu, počeli s dijagnostikovanjem poremećaja disanja u snu, i mi na Klinici za plućne bolesti u Tuzli odlučili smo se da krenemo istim putem", kazao je doc. dr. Sead Jamakosmanović, direktor Klinike za plućne bolesti u Tuzli, koji je na čelu tima koji vodi program dijagnostifikovanja poremećaja disanja u snu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE