• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jevreji počinju praznovanje Pesaha

Jevreji večeras počinju obilježavanje Pesaha koji se slavi u spomen na izbavljenje starih Jevreja iz 400 godišnjeg egipatskog ropstva.

 Jevreji počinju praznovanje Pesaha Izvor: MONDO

U beogradskoj sinagogi večeras bogosluženje počinje u 18.30 časova, a sutra, na prvi dan praznika, u 9.00 časova, prenosi Vjerska informativna agencija (VIA).

Predvođeni prorokom Mojsijem (Moše), Jevreji su na brzinu napustili zemlju faraona, tako da nisu stigli da pripreme hljeb za dugo putovanje na istok. Jeli su beskvasni hljeb, maca (macot), koji se pravi samo od brašna i vode, bez kvasca.

U Izraelu se prije praznika proizvede na stotine tona mace i može se kupiti u svakoj prodavnici.

Za praznik se domovi pripremaju više nedjelja. Sredi se cijela kuća i izbace najmanji tragovi kvasnog. Posuđe, tanjiri i escajg se prokuvaju u vreloj vodi, a bogatiji imaju sve to samo za prazničnu upotrebu.

Praznik je uvijek 14. nisana po jevrejskom kalendaru. Za Jevreje je ova 5772. godina. Poslije molitve u sinagogi, u domovima je ritualna večera seder, toko koje domaćin "lomi hljeb", macot, a nazdravlja se četiri puta crnim vinom. Čita se iz knjige "Hagada", koja mora biti na stolu.

Za siromašne u velikim gradovima priprema se besplatna seder večera. Tamo gdje se živi na drugi način nego uobičajeno, u kasarnama, ili zatvorima, obično odlaze penzionisani rabini da na tim mjestima podijele radost praznika slobode koju su preci izabrali. Bolesnici koji ne smiju da konzumiraju vino, piju sok od crnog grožđa.

Večeru domaćin blagoslovi, moli se a potom se pjevaju psalmi. Djeca ritualno postave četiri standardna pitanja, na koja se uvijek daje isti odgovor. Na kraju večere, kao što se čini vijekovima, nazdravlja se sa riječima "Sljedeće godine u Jerusalimu". Večera i drugog dana ima ritualni značaj.

U sinagogama se pjeva na praznik "Pjesma nad pjesmama" /Šir a-Širim/.

Jevreji iz cijelog svijeta na ovaj osmodnevni praznik rado dolaze u Izrael. U svim mjestima održavaju se brojne besplatne kulturne manifestacije, a u muzeje se ulazi bez ulaznice.

Danas su obojica glavnih rabina Izraela, Šlomo Moše Amar i Jona Mecger, aškenaski i sefardski, uputili čestitke.

Pesah je jedan od dva jevrejska praznika /drugi je Roš Ha'Šana - Nova godina/, za koje se uobičava čestitanje prijateljima i poslovnim partnerima.

Na srpskom se ovaj praznik čestita riječima: Srećan i košer praznik Pesah!

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE