• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezvizni režim nije ugrožen

Bezvizni režim u BiH nije ugrožen, rekao šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

 Bezvizni režim nije ugrožen Izvor: MONDO

Dautbašić, koji je i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, naglasio je da jedini problem predstavlja veliki broj azilanta, što najviše šteti imidžu BiH, ali da se o ukidanju bezviznog režima za sada ne može govoriti.

Da bi se to desilo, kaže Dautbašić, mora se donijeti sijaset odluka, što u ovom momentu apsolutno nije realno.

„Najveći problem nam predstavlja Švedska, gdje ima 1.100 azilanata, državljana BiH, i ona nam je konstanto problem. Do sada je deportovano njih oko 100, a u narednih mjesec dana biće deportovani i ostali“, naveo je Dautbašić.

On je dodao da BiH nema taj problem u ostalim zemljama, da je jedno vrijeme bio povećan broja azilanata u Belgiji, ali da je to uspješno prekinuto.

On je naglasio da nema nikakve šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, jer je BiH zvanično bezbjedna zemlja i njenim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni.

BiH je prošle godine i djelimično u prvom kvartalu ove godine bila suočena sa većim brojem lažnih azilanata koji su masovno odlazili u Švedsku. Osnovni razlog za to je činjenica što je Švedska do 1. maja ove godine imala izuzetno libaralne uslove kada su u pitanju azilanti, pa čak i lažni.

Sa promjenom zakona, mnogo su manje beneficija za azilante i kraće procedure za njihovu deportaciju.

Ministarstvo bezbjednosti BiH nedavno je upozorilo građane da ne postoji pravni osnov za dobijanje azila u bilo kojoj državi EU i da se bespotrebno izlažu troškovima i pravnim posljedicama u bezuspješnim pokušajima sticanja statusa koji ne pripada ni jednom državljaninu BiH.

Lica koje su već napustila BiH radi traženja azila biće vraćena u BiH po ubrzanim procedurama, a mogu biti kažnjeni i višegodišnjim zabranama ulaska u zemlje EU i Šengen zone.

Ministari unutrašnjih poslova EU 8. novembra 2010. godine donijeli su odluku o ukidanju viza za građane BiH, koja je stupila na snagu 15. decembra iste godine.

Šengensko područje trenutno pokriva sve države članice EU, osim Velike Britanije, Irske, Rumunije i Bugarske, te Švajcarske, Norveške i Islanda.

Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje Šengena, vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša.

BiH je posljednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE