• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Povećali plate u Gradskoj upravi

Gradonačelnik Banjaluke povećao je plate rukovodiocima gradske vlasti za 30 odsto pa će oni ubuduće mjesečno da primaju čak 4.600 KM!

 Banjaluka: Povećali plate u Gradskoj upravi Izvor: MONDO

Ovakva odluka gradonačelnika Slobodana Gavranovića je donesena u trenutku kad se cijeloj armiji od 30.000 budžetskih korisnika u RS, među kojima su i prosvjeta i policija, plata smanjuje za 10 odsto.

Sudeći po izmjenama Pravilnika o platama i naknadama službenika u gradskom aparatu, koji je objavljen u Službenom glasniku Banjaluke, plate zaposlenih u Administrativnoj službi, uglavnom rukovodilaca, biće uvećane od 10 do 30 odsto, prenosi "Press RS".

Po toj odluci, na najveće povećanje može da računa 11 načelnika, čija će plata od 3.500 KM biti uvećana za više od hiljadu KM pa će mjesečno zarađivati čak pet i po prosječnih plata u RS. Pored njih, identično povećanje plate odnosi se i na sekretara gradske skupštine, šefa kabineta gradonačelnika, inspektore, šefa i zaposlene u komunalnoj policiji, pa čak i radnike na održanju informatičke mreže. Platu veću za 25 odsto imaće šef kabineta predsjednika gradskog parlamenta, dok će 20 odsto deblji koverat primati pomoćnici načelnika odjeljenja i savetnici u Gavranovićevom kabinetu koji su svi odreda bivši načelnici odjeljenja iz SNSD-a. Pored toga, plata je za 15 odsto uvećana i šefovima odsjeka "sa složenijim poslovima" i komandiru gradskih vatrogasaca, dok će povećanje od 10 odsto imati šefovi odsjeka u gradskim odjeljenjima.

"Press RS" piše da se gradonačelnikova odluka direktno kosi sa njegovim nedavanim najavama o smanjenju plata u gradskoj administraciji jer je nedavno obećao da će se priključiti vladinim mjerama štednje i za 15 odsto smanjiti plate zaposlenih u gradskoj vlasti koji danas, u prosjeku, zarađuju 1.300 KM.

Gavranović se juče nije javljao na mnogobrojne pozive, a objašnjenja nije bilo ni u gradskoj pres službi. Nedostupni su bili i predsjednik gradske skupštine Budimir Balaban i njegov zamjenik Zdravko Josipović, baš kao i odbornici vladajućeg SNSD-a.

S druge strane, opozicija u gradu tvrdi da gradska skupština nije zvanično ni obaviještena o izmjeni pravilnika, pa su za izmjenu saznali iz Službenog glasnika!

Zoran Talić, odbornik PDP-a u gradskoj skupštini, ocjenjuje da je izmjena pravilnika šokantan potez.

"Pretpostavljam da je u pitanju potez kojim se namjerava ublažiti najavljena odluka o smanju plata u gradskoj administraciji. Na osnovu ovih izmjena, većini rukovodilaca plata se može uvećati za 30 odsto, pa će na taj način Gavranović anulirati najavljene smanjenje plate od 15 odsto. Njima je još 2009. plata smanjena za 10 odsto, pa bi se zbog navodne "složenosti" poslova na kraju mogli vratiti na primanja iz predkrizne 2008. godine. Ali, sasvim je moguće da uopšte i ne bude smanjenja plata, što bi tek bio poseban apsurd, jer se već zna da su svim radnicima javne uprave na republičkom nivou plate nedavano srezane za 10 odsto", tvrdi Talić.

Vladimir Mirošljević, odbornik DP-a, tvrdi da je ova odluka vjerovatno pravno valjana, ali da je, isto tako, potpuno nemoralna. On najavljuje da će na predstojećoj sjednici gradskog parlamenta, na kojoj će se naći prijedlog budžeta za iduću godinu, zatražiti objašnjenje za izmjenu spornog pravilnika, zajedno sa podacima o primanjima rukovodilaca lokalne vlasti.

"Po nezvaničnim informacijama, za plate gradonačelnika, predsednika skupštine i načelnike 11 gradskih odjeljenja godišnje se iz budžeta odvoji više od miliona maraka! Sam gradonačelnik, po našim saznanjima, ima platu od skoro 6.000 KM, baš kao i predsjednik gradske skupštine. Sudeći po ovim prvim potezima novog gradonačelnika, uključujući i prijem pet savjetnika u njegov kabinet, očigledno je da on namjerava da svu vlast i budžet koncentriše u svoje ruke, ne pitajući nikoga drugog za mišljenje, a pogotovo ne skupštinu", zaključuje Mirošljević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE