• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena rasprava o sporazumu sa Rusijom

Protiv Energetskog sporazuma sa Rusijom samo Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

 Završena rasprava o sporazumu sa Rusijom Izvor: MONDO

Skupština Srbije završila je u petak oko 20 sati raspravu o potvrđivanju Energetskog sporazuma sa Rusijom, koji previđa izgradnju gasovoda "Južni tok" kroz Srbiji i prodaju većinskog udela Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspomu.

Skupština će nastaviti rad u ponedeljak, kada će početi razmatranje finansijskih ugovora za više projekata u Srbiji.

Na kraju rasprave, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da je ovo jedan od najznačajnih dana za Srbiju i da je postignuta visoka saglasnost o jednom od najvažnijih strateških projekata.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić pozvao je poslanike da glasaju za ratifikaciju tog sporazuma koji je, kako je naveo, u interesu Srbije.

Podršku energetskom sporazumu sa Rusijom, koji je potpisan u Moskvi 25. januara ove godine, najavile su Demokratska stranka, Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove, G17 plus Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Nova Srbija, Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Za te stranke sporazum sa Rusijom je strateški projekat za Srbiju, čijom će realizacijom država imati višestruke koristi.

Protiv sporazuma su Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

Poslanici LDP su kritikovali sporazum sa Rusijom, navodeći da se njime NIS poklanja Rusiji, a ponovo su protestovali što raspravi ne prisustvuju premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović pozvao je potpredsednika Vlade Đelića da saopšti knjigovodstvenu vrednost NIS-a i naveo da u tom preduzeću Srbija treba da zadrži kontrolu.

Oni zahtevaju da im vlast odgovori kako je utvrđena cena od 400 miliona za NIS i kako je procenjeno da je 500 miliona investicija dovoljna kompenzacija za „potcenjenost" NIS-a, šta se dešava sa rudnim bogatstvima zemlje, koji je kvalitet nafte koji će se nuditi Srbiji, zašto u sporazumu nisu precizirane obaveze da se poštuju ekološke norme...

LSV je protiv tog sporazuma jer smatra da je to pljačka Vojvodine, dok SVM, kako tvrdi, nema, ništa protiv Ruske Federacije i njenog kapitala ali smatra da je sporazum sa tom državom "protivan građanima Vojvodine i Srbije".

Povodom kritika i optužbi Jovanovića, ministar Škundrić naveo je da je počela "priča o teoriji zavere" i da poslanici LDP skupštinsku govornicu koriste za pribavljanje političkih poena i iznošenje neistina.

"Vi najbolji strateški razvojni projekat Srbije procenjujete da je prćija dela Vlade ili cele Vlade", poručio je Škundrić i ocenio da Srbija u ovom trenutku nema boljeg projekta koji je osnova za ukupni preporod Srbije.

Škundrić je rekao da se Srbiji pruža prilika za realizaciju tog sporazuma i da će je izgubiti ukoliko je ne iskoristi, i da se njime pruža šansa da se pretvori u najprofitabilnije projekte koje Srbija može da ima.

Povodom navoda Jovanovića da je Škundrić tekstilni tehnolog, Škundrić je naveo da je hemijski tehnolog i stručnjak za tehnologiju vlakana.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da je taj sporazum dobar aranžaman i da se prilikom njegovog sklapanja merilo šta je strateški, a ne trenutni interes Srbije.

Prema njenim rečima, Rusija je strateški važna za Srbiju u ekonomskom i politčkom smislu, a Gasprom jedna od najmoćnijih kompanija na svetu u energetici, te sporazum nije samo aranžman koji se tiče Srbije i Rusije, već je evropski projekat.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković rekao je da će poslanici te stranke podržati ratifikaciju sporazuma koji vide prvenstveno kao ekonomsko, a potom i kao političko pitanje.

Čolaković je rekao da PUPS očekuje da Vlade Srbije posebnu pažnju posveti realizaciji tog sporazuma i dodao da je veoma važno da se ima u vidu status i položaj radnika, angažovanje nezaposlenih i mladih stručnjaka.

Poslanik SPS-a Milisav Petronijević rekao je da se SPS zalaže za realizaciju energetskog sporazuma sa Rusijom koji predstavlja, kako je naveo, najveću kapitalnu investiciju u Srbiji, koja će omogućiti da se u Srbiji gradi i zaposli veliki broj radnika.

Prema energetskom sporazumu, NIS bi trebao da bude prodat do kraja godine i to 51 odsto preduzeća za 400 miliona evra, a sporazumom potpisanim 25. januara ove godine, planirane su i investicije u tu kompaniju od 500 miliona evra.

Energetski sporazum sa Rusijom predviđa izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju Naftne industrije Srbije.

Ponuda "Gaspromnjefta" je, kako je navedeno u tom sporazumu, da učestvuje u zajedničkoj izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, da bude vlasnik 51 odsto tog gasovoda i da učestvuje u izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE