• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Ostanak OHR kontraproduktivan

Ostanak OHR u BiH kontraproduktivan za samu međunarodnu zajednicu, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

 Radmanović: Ostanak OHR kontraproduktivan  Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da su stavovi u vezi sa ostankom OHR unutar međunarodne zajednice podijeljeni, ali da ipak preovladava shvatanje da je ostanak OHR u BiH kontraproduktivan za samu međunarodnu zajednicu.

"BiH ne može biti kandidat za članstvo u EU sa međunarodnom upravom. Zato je potrebno ojačati kancelariju specijalnog predstavnika u BiH koja neće imati naredbodavna ovlašćenja, već će pomoći zemlji da primjeni evropske standarde. Svi znamo koliko su bivši visoki predstavnici nanijeli štete Srpskoj i BiH. Za stanje u BiH, pored domaćih političara, najodgovorniji su i predstavnici međunarodne zajednice, koji imaju najveća ovlašćenja", istakao je Radmanović za "Gals srpske".

On je izrazio očekivanje da će u 2009. godini konačno biti ukinuta praksa presudnog uticaja pojedinaca iz međunarodne zajednice i OHR na politiku BiH.

Radmanović je naglasio da je problem što su neki od uslova i ciljeva Savjeta za provođenje mira (PIK) za zatvaranje OHR-a nejasno definisani, kao što je uslov - politička stabilnost u BiH.

"Oni uvijek mogu da kažu da je situacija u BiH loša, kako bi OHR ovdje ostao godinama. Uslovi PIK-a su postavljeni tako da ohrabre sve one koji žele da OHR ostane što duže u BiH. Tu mislim na većinu bošnjačkih i dio hrvatskih političara", konstatovao je Radmanović.

On je za "Glas Srpske" rekao da u BiH postoje snage koje uz pomoć nekih međunarodnih predstavnika i OHR destabilizuju BiH i Srpsku.

"Na sceni imamo dva bloka - one koji poštuju ustav i one koji djeluju antiustavno. Riječ je o demokratskim i nedemokratskim, odnosno proevropskim i antievropskim snagama. Imamo blok koji se zalaže za promjenu Ustavu po svojoj viziji, bez dogovora. Oni stvaraju krizu i koče reforme, ali mi ih lako prepoznajemo. BiH se time vraća u prošlost i u njoj se podižu nacionalističke tenzije", istakao je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je dogovor iz Pruda pokazao ko se istinski zalaže za evropsku BiH, a ko ruši taj put.

"Taj dogovor je krupan i veoma značajan događaj u uslovima političke krize. To potvrđuje da u Srpskoj i FBiH ima naprednih snaga koje su spremne za dogovor i kompromis...Prudski dogovor je svjetlo u tami, jer pokazuje da dogovorom možemo ići naprijed", rekao je Radmanović i dodao da je optimista i da vjeruje da će bar oko nekih odredaba ovog sporazuma biti postignuta saglasnost.

Govoreći o poziciji RS u daljim reformskim procesima, Radmanović je naglasio da se bez Srpske ne može ništa usvojiti u BiH i da je Srpska trajna kategorija.

"Srpska je politički i ekonomski stabilniji dio BiH. To će se posebno pokazati u uslovima globalne finansijske krize. To me uopšte ne raduje, jer će stagnacija FBiH usporiti evropski put BiH i reformske procese", naglasio je Radmanović.

On je dodao da se iza neprimjerenih i nepotrebnih napada sarajevskih medija i političara na Srpsku kriju kriminal i loše stanje u FBiH i Sarajevu.

"Tim napadima se želi centralizovati BiH kako bi Sarajevo upravljalo cijelom zemljom. To nije dobro ni za koga, ni za BiH. Moraju da shvate kada napadaju dio BiH, napadaju cijelu zemlju. Sarajevo će morati da prihvati realnost zemlje ako žele da se približimo Evropi", rekao je Radmanović.

Govoreći o Prijedlogu budžeta institucija BiH za sledeću godinu, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo bez njegove saglasnosti, Radmanović je rekao da je time znatno otežan posao parlamentarcima, jer su dobili Prijedlog koji je nemoguće ostvariti.

"Cilj dva člana Predsjedništva (Harisa Silajdžića i Željka Komšića) je da se ukupan fisklani sistem BiH, koji se stvarao godinama, poništi i da stvore političke i socijalne tenzije. Htjeli su da budžet institucija BiH povećaju za 200 miliona KM na uštrb entitetskih budžeta, koji imaju socijlano-ekonomsku komponentu. To bi znatno usporilo evropski put BiH", upozorio je Radmanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE