• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška SAD u odlasku OHR-a

U analizi stanja u BiH analitičari procijenili da bi Amerika trebalo da preuzme ključnu ulogu u gašenju OHR-a!

 Podrška SAD u odlasku OHR-a Izvor: MONDO

Američka politika trebalo bi da omogući što bržu i bezbolniju tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, ocijenili politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, profesor Stiven Mejer sa američkog Nacionalnog fakulteta za odbranu i nekadašnji dopisnik "Njujork tajmsa" iz Beograda Dejvid Bajnder.

Autori su u dokumentu "Procjena američke politike u BiH" ocijenili da američka politika ne bi trebalo ni da "potkopava" autoritet EU u zemlji, jer bi to moglo destabilizovati cijeli region, uz konstataciju da su mnogi sadašnji problemi u BiH rezultat ranijih zloupotreba moći međunarodne zajednice, piše "Glas Srpske".

"Zbog toga većina odluka donesenih korišćenjem 'bonskih ovlašćenja' ili prinude, a u potpunosti podržanih od EU i SAD, nemaju legitimitet i zasnovane su samo na prividu zakonitosti", smatraju Kesić, Majer i Bajnder.

Oni tvrde da je BiH time bila transformisana u "posljednju autoritarnu državu na Balkanu, što je bilo sramota za demokratska opredjeljenja EU i SAD", a zbog čega bi Vašington trebalo da nastavi da podržava transfer nadležnosti i odgovornosti sa međunarodne zajednice na domaće političare i institucije, što trenutno provode institucije EU u BiH.

Autori smatraju i da bi SAD trebalo da obuzdaju, ili čak ograniče djelovanje američkih političara koji nastoje da vode glavnu riječ u medijima i na političkom prostoru BiH.

Kesić, Majer i Bajnder navode da su u posljednjih nekoliko mjeseci neki analitičari gotovo usaglašeno opisivali stanje u BiH kao toliko teško da je na ivici eksplozije i stvaranja velike krize za interese SAD i EU, kako bi izlobirali jaču američku ulogu u zemlji.

"Neki su govorili i da je čak moguć i novi rat. BiH, iako daleko od idealnih uslova, ne predstavlja neposrednu prijetnju za mir i bezbjednost na Balkanu, a njeni unutrašnji problemi nisu prijetnja miru i stabilnosti", naveli su autori.

Oni smatraju da je ponovni angažman Vašingtona rezultat pogrešno predstavljene situacije u BiH, te navode da bi prošireno američko angažovanje, u kombinaciji sa pokušajima da Vašington ponovo stekne vodeću poziciju u regiji, moglo ne samo destabilizovati BiH, nego i potkopati politiku EU.

Kesić, Mejer i Bajdner sugerišu da je neophodno da SAD nastave sa podrškom "prudskom procesu", kompromisu i dogovoru domaćih političara i institucija, vladavini prava, te poboljšanju saradnje sa EU i Rusijom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE