• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica, 14 godina kasnije

U Potočarima kod Srebrenice obilježeno 14 godina stradanja Bošnjaka i sahranjena 534 identifikovana tijela srebreničkih Bošnjaka.

 Srebrenica, 14 godina kasnije Izvor: MONDO

Među najmlađim žrtvama, stradalim  u julu 1995. godine u akciji tadašnje Vojske Republike Srpske, a koje su ove godine ukopane,  tri su mladića koji su na dan ubistva imali po 14 godina.

Komemoraciji u Potočarima je prisustvovalo oko 30.000 ljudi, među kojima članovi diplopmatskog kora u BiH, predstavnici međunarodne zajednice, zvaničnici BiH, nevladine organizacije iz Srbije, ali i brojni posetioci iz celog sveta.

Pored porodica ubijenih Bošnjaka, u Potočarima su bili i bošnjački i hrvatski član u Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, kao i predstavnici Federacije BiH i brojni predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Ovaj skup je obezbjeđivalo više od 1.000 policajaca MUP RS i Federacije BiH, kao i pripadnika policijske Agencije za istrage i zaštitu.

Odlukom vlade Federacije BiH u tom entitetu proglašen je dan žalosti, kojim se obilježava dan sjećanja na srebreničke žrtve.

Obilježavanju 14. godišnjice stradanja Bošnjaka na području Srebrenice i ove godine je prethodio marš mira, kojim su više od dvije hiljade bošnjaka prepješačili put, kojim su se 1995. godine iz Srebrenice izvlačili Bošnjaci.

Povodom godišnjice stradanja bošnjaka u Srebrenici, oglasili su se i predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković .



Prije 14 godina, 6. jula snage Vojske Republike krenule su u obračun sa muslimanskom Armijom, a borbe su trajale do 11. jula kada je genaral Ratko Mladić ušao u Srebrenicu.

Cilj srpskih snaga porvobitno je bio presijecanje koridora prema Žepi kako bi spriječile doturanje oružja u Srebrenicu koja je formalno bila proglašena zonom pod zaštitom UN, a zapravo nije demilitarizovana.

Iz te zone muslimanske snage su neprekidno napadale srpska sela, spaljivale i pljačkane kuće i ubijale srpske civile.

Kako nije bilo jačeg otpora muslimanske armije, general Mladić je odlučio da 9. jula krene u novi napad i zauzme cijelu enklavu.

Muslimanske snage sa komandantom Naserom Orićem napustile su grad ranije, a poslije ulaska srpske Vojske ostaci ovih snaga pokušali su da se kroz šume probiju do Tuzle.

U borbama je izginulo oko 1.500 pripadnika muslimanske Armije u nastojanju da probije srpski obruč oko Srebrenice, a više od 4.000 je zarobljeno, odvedeno na sabirna mjesta i kasnije pobijeno, dok je oko oko 30.000 stanovnika koji su izbjegli u kamp holandskog bataljona u Potočarima za dva dana evakuisano.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je sahranjeno 3.749 identifikovanih osoba.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE