• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbi ubijani u Sarajevu, sahranjivani u Visokom"

"Srpske žrtve sakupljane po cijelom Sarajevu i odlagane na više lokacija, a tijela potom transportovana do groblja u Visokom."

 "Srbi ubijani u Sarajevu, sahranjivani u Visokom" Izvor: MONDO

„Federalne i kantonalne vlasti, te sudstvo, tužilaštvo i policija u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo zloupotrijebili su groblje u Visokom za prikrivanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu i opstrukciju procesa traženja, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka sarajevskih Srba“, tvrdi član Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih u Istočnom Sarajevu Slobodan Škrba.

On kaže da je spreman da, dokazujući svoju tvrdnju, već danas kovertira imena dva srpska lica čija su tijela prenesena iz Sarajeva i pokopana pod oznakom NN na visokočkom groblju.

''Mogu vam pokazati i tačnu lokaciju tih grobova, pa da vidimo koliko će ponovo biti potrebno vremena za ekshumaciju i identifikaciju ovih tijela čiji identitet znam pouzdano, ali ga ne želim saopštiti zbog pijeteta prema njihovim porodicama'', rekao je Škrba.

Ponovio je svoje stalne kritike na račun federalnih vlasti za opstrukciju procesa traženja nestalih Srba, uz konstataciju da je ''priča o visočkom groblju mogla biti završena još 2003. godine da je postojala politička volja u FBiH''.

Prema njegovim riječima, nadležnost nad tijelima pokopanim u groblju u Visokom nema Uprava tog groblja, nego isključivo tužilaštva u Sarajevu i Zenici.

''Za sve malverzacije, koje su se desile i koje se dešavaju u Visokom, isključivo su odgovorna tužilaštva u Sarajevu i Zenici'', kategoričan je Škrba.

Pojašnjavajući zašto je lokacija Visoko interesantna za Srbe, on je naveo da su srpske žrtve sakupljane po cijelom Sarajevu i odlagane na više lokacija - kao što su Hitna pomoć, Vojna bolnica i bolnica na Koševu.

''Još prije šest-sedam godina gledao sam kako ta tijela stoje u mrtvačnici u nekim vrećama, bukvalno rečeno na kamari, sva zajedno. Nakon toga ta tijela su navodno `obrađena`, ali za to ne postoji nijedan dokaz, pa čak ni podaci odakle su tijela dovezena u mrtvačnicu. Iako sam to uporno tražio, od nadležnih u Sarajevu nikada nisam dobio čak ni zapisnik o uviđaju, što bi i te kako pomoglo efikasnijoj identifikaciji tih posmrtnih ostataka'', naveo je Škrba i dodao je da su ta tijela potom transportovana do groblja u Visokom.

Objašnjavajući šta je bilo pogubno za posmrtne ostatke ubijenih Srba, on je istakao da su njihova tijela u većini slučajeva pokopana bez uzete koštane srži za DNK analizu, da bi potom godinama ležala u zemlji.

''Sasvim je jasno da je ovakva procedura ciljno provođena, jer postavljam pitanje zašto nadležni nisu izdali naređenje za uzimanje DNK uzorka prije ukopa, nego čekaju da prođe nekoliko godina, pa onda ekshumiraju tijela, uzimaju uzorke, pa tijela ponovo vraćaju u zemlju'', naglasio je za Srnu Škrba.

Ni tu nije kraj ove rašomonijade, ističe on, jer se dešava da uzorci ''ne prođu na mečiranju u laboratoriji'', zbog čega je potrebno dodatno uzimanje uzoraka, dakle ponovo se treba vraćati na početak i organizovati reekshumaciju.

''Zbog svega toga u prosjeku smo gubili tri do četiri godine, a ako dodamo da je tijelo ležalo u zemlji već tri godine, onda ispada da se svjesno kasni oko sedam godina. Pomislite samo kako su se osjećale sve ovo vrijeme porodicama nestalih'', kaže Škrba.
On je upozorio i na činjenicu da su mnogi članovi porodica nestalih u rasijanju, kao i da su mnogi umrli za vrijeme proseca traženja, tako da oni nisu u mogućnosti da ponovo daju krv na DNK analizu.

''Zbog toga mnoga zakopana tijela pod oznakom NN, koja su mogla davno biti identifikovana, na taj način gube svaku šansu da prođu DNK analizu i budu predata porodicama da ih dostojno sahrane'', konstatuje Škrba.

Ovakvo ponašanje federalnih vlasti i organa on je okarakterisao kao ''klasičan primjer nastavka postupaka koji su se dešavali Srbima stradalim u ratu u Sarajevu'' kada, takođe, nije bilo moguće doći ni do kakvih relevantnih podataka o mjestu i načinu stradanja.

Ovaj član Operativnog tima RS za traženje nestalih iz Istočnog Sarajeva po ko zna koji put ponovio je svoje razočarenje zbog nemoći da bitnije utiče na ''nedodirljive harangere procesa traženja i one koji godinama sistemski prikrivaju ratne zločine nad Srbima u Sarajevu, što se prvenstveno odnosi na kantonalne sudove i tužilaštva, kao i određene institucije u Međunarodnoj komisiji za nestala lica, koja u BiH nikome ne polaže račun za svoj rad''.

''Za mnoge slučajeve bio sam u pravu, ali to 'nije pilo vode'. Da li je to zato što ja 'ne mogu da dobacim' ili zato što se zovem Slobodan Škrba, a možda ne mogu da dobacim ni zato što sam iz ovog dijela RS'', rezignirano kaže Škrba.

On smatra da ''nema institucije u BiH koja bolni proces traženja nestalih može vratiti u humane okvire, jer se ovaj složeni i mukotrpni posao odavno koristi za dnevnopolitičke potrebe i mutne radnje, pa čak i pranje novca''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE