• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu neophodne ustavne reforme

Ustavna reforma u BiH nije neophodna, zaključuje vašingtonski Institut za mir u posljednjoj analizi o političkoj situaciji u BiH.

 Nisu neophodne ustavne reforme Izvor: MONDO

Ipak, ustavne promjene u BiH, ocijenjeno je, mogu da poboljšaju sistem upravljanja i vladanja u zemlji i zbog toga ih treba podsticati, prenosi "Glas Srpske".

Autor Džim O'Brajan u analizi naglašava da bi akcenat trebalo staviti na ispunjavanje preostalih "pet plus dva" uslova i ciljeva potrebnih za zatvaranje OHR-a i kandidaturu zemlje za članstvo u Evropsku uniju.

O'Brajan smatra da bi EU i SAD trebalo da se slože da je proces ispunjavanja preostalih uslova na putu BiH ka EU neuspješan i da bi to morao da bude politički prioritet u zemlji.

U Institutu smatraju da međunarodna zajednica u ovom trenutku u BiH nastoji da realizuje velike inicijative i da je za nju veoma teško da ih provede u djelo, zbog čega bi trebalo da Evropska unija pokrene mnogo manjih, ali praktičnih pitanja čije rješavanje je neophodno za približavanje BiH EU.

Istaknuto je da je potrebno jasno definisati ovlašćenja Savjeta ministara BiH nad pitanjima koja se tiču pristupanja Evropskoj uniji.

U analizi se dodaje da je potrebno omogućiti da predsjedavajući Savjeta ministara BiH ima punu kontrolu nad svojim kabinetom, sa mogućnošću da postavlja i smjenjuje ministre.

Navedeno je da je potrebno umanjiti ulogu kolektivnog Predsjedništva BiH na ceremonijalni nivo, a sve političke stvari rješavati isključivo sa Savjetom ministara.

"Cilj je i da dejtonski Ustav zemlje bude što prije usaglašen sa Evropskim zakonom o ljudskim pravima", stav je analitičara vašingtonskog Instituta za mir.

On navodi da su politički razgovori u okviru "prudskog procesa" osuđeni na propast, "jer se stiče utisak da postojeća struktura sistema u BiH koristi političkim liderima".

U analizi Instituta za mir se takođe ukazuje na to da je u BiH i dalje veoma prisutna nacionalna i etnička podijeljenost.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE