• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kućni red će regulisati kretanje migranata

Autori mondo.ba Autori Agencije

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je sve jučerašnje zaključke i predložene mjere Operativne grupe, tako da bi već sutra trebao biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulirano kretanje migranata.

 Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
izbjeglice, migranti, emigranti, bihać, unicef Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi takođe sutra trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru "Bira".

"Krećemo s sprovođenjem svih mjera u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imaćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavićemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Savjeta ministara BiH", kaže premijerk kantona Mustafa Ružnić.

Od jutros se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog krsta za prijem migranata i izbjeglica.

"Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružićemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje," rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Vlasti USK će od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestanu s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da redukuju kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

Mektić: Nije drastično

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehiničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je u šest mjeseci u BiH evidentirano manje od 10.000 migranata i da nema drastičnog povećanja broja u odnosu na prošlu godinu.

"U 2018. godini registrovane su oko 23.000 migranata, a za prvih šest mjeseci ove godine ta je cifra negdje ispod 10.000. Ako se nastavi ovakvom dinamikom, procjena je da će u BiH ući maksimalno 23.000 migranata, što je na nivou 2018. godine", rekao je Mektić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara na kojoj je jedna od tačaka bila i migrantska kriza.

Prema njegovim riječima, za razliku od 2018. godine kada nije bilo prihvatnih centara za migrante učinjeno je puno, ali je sada potrebno redukovati kretanje migranata unutar BiH budući da se većina njih u zadnje vrijeme koncentriše u Unsko-sanskom kantonu.

Mektić je naveo da je talgo voz na relaciji Sarajevo-Bihać stalno pun i da njime u Bihać svakodnevno stiže 200 migranata.

On je rekao da je bilo pokušaja da se riješi ovaj problem, ali da su iz "Željeznica Federacije BiH" dobili odgovor da nikome ne mogu da zabrane da uzme voznu kartu.

Mektić je podsjetio da sjednicama Operativnog štaba za pitanje migracija prisustvuju i predstavnici vlasti i policije Unsko-sanskog kantona te tamošnjih opština koje su najviše pogođene dolaskom velikog broja migranata.

"Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Bihaća određena je jedna nova lokacija, sedam kilometara od grada u Vučjaku, da se napravi novi prihvatni centar koji bi prihvatio migrante iz `Bire` i `Mirala`, da ih možemo ugasiti", istakao je Mektić.

On je rekao da je istovremeno donesen zaključak da nema proširenja kapaciteta u BiH za prihvat migranata, tvrdeći da sadašnji broj BiH može podnijeti i nositi se sa njime.

"Nećemo proširivati kapacitete, ne postoji bilo kakva volja da se taj sadašnji postojeći broj proširuje iako imamo ponuda od nekih međunarodnih organizacija da se grade neki novi prihvatni centri. Nećemo to prihvatiti, jer da napravimo 10.000 do 15.000 biće popunjeno i pravimo neizdrživ problem sebi u BiH", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, novac za izgradnju centra u Vučjaku biće uzet iz fondova EU za BiH namijenjenih za poljoprivredu, transport i infrastrukturu, kao što je i do sada činjeno kada je u pitanju problem migracija.

Konstatujući da je Unsko-sanski kanton zbog svog položaja zatrpan migrantima, Mektić je rekao da je premijeru i komesaru policije ovog kantona u jutrošnjem razgovoru ponudio pomoć bezbjednosnih struktura BiH ako je to potrebno, ali da su ga oni obavijestili da situaciju drže pod kontrolom i da im ne treba takva vrsta pomoći.

Ove godine u BiH došlo skoro 10.000 migranata

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je danas informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u kojoj je navedeno da je od 1. januara do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljen 9.081 ilegalni migrant.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 8.466 lica, a zahtjev za azil podnijelo njih 196, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana 36,3 odsto, iz Bangladeša 9,2 odsto, Iraka 8,8 odsto, Sirije 8,7 odsto i Avganistana 7,5. U informaciji se navodi da su od 27. maja do 5. juna Službi za poslove sa strancima prijavljena 743 nezakonita migranata, a u istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazala su 673 lica, dok je zahtjev za azil podnijelo 51 lice.

Savjet ministara u tehničkom mandatu na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojio je Migracioni profil BiH za 2018. godinu, čime BiH na godišnjem nivou ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima, te obezbjeđuje uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE