Ovaj put vam donosimo dašak Brazila, jednostavnosti i ljepote i par recepata koje lako možete spremiti i sami!
Priznajem nisam dugo pisao, možda zato što sam snimao video recepte, možda zato što nisam imao vremena ali u suštini trebalo me je samo nagovoriti malo da opišem doživljaje iz prelijepih zemalja koje sam posjetio. Zato ti se zahvaljujem Ivana, što si me nagovorila na ovaj čin.
Volim nekoliko stvari, putovanja i hrana su jedne od omiljenih. I priznajem, spojio sam ove svoje ljubavi, često putujem i izučavam hranu. Mislim da je to najbolji put da upoznate ljude, ukoliko shvatite šta jedu i kako se ponašaju dok pripremaju hranu i dočekuju goste. To će mnogo reći o jednom narodu i njihovom srcu.
Pošto je ljetno doba, ljubav, vrelina i osmjesi su u vazduhu donosim vam priču iz Brazila.
BRAZIL , prvi dio
Prije recepata da odmah odgovorim na pitanje koje su mi svi postavili nakon povratka iz Brazila. Brazilke su lijepe ali ne, nisu onakve kao sa TV-a. Sa sto postotnom sigurnošću vam govorim prijatelji, a i vama dajem do znanja drage naše dame, od vas nema ljepših (mislim da vam jedino Ruskinje mogu parirati po ljepoti). E sada kada smo riješili i tu dilemu (naše djevojke zaista jesu ljepše od Brazilki) da se vratimo kuhinji.
Obišao sam desetak gradova u Brazilu, moram priznati da je to nezaboravno iskustvo jer sam jedan dan boravio u gradiću od 10 000 stanovnika ( Nonoai ) da bi se već narednog dana obreo u Sao Paolu koji broji oko 20 miliona stanovnika. To je jednostavno ludilo svih čula, ono što vidite, čujete, osjetite ne može se opisati, to jednostavno tinta ne može da prenese, papir ne može da upije. Ali evo daću vam nekoliko ideja šta da probate, šta da jedete ako odete u Brazil ili možda da pripremite kod vas kući.
Rio, grad plesa, grad vreline, grad strasti pored nezaobilaznog Isusa, Korkovado, Hljeba od šećera (brda koje kod nas pogrešno prevode kao glava šećera), plaža Kopakabane i Ipaneme, stadiona Marakana nudi i hranu koja je mogao bih reći jednostavna, svježa, cjenovno povoljna i ukusna. Ovo cjenovno mislim ako jedete u nekim plažnim barovima ili čak na plaži. Da baš tu na plaži na Kopakabani sam jeo grilovani sir (pečen na minijaturnom roštilju tu ispred mene ) i najbolje gambore, tj ražnjić sačinjen od 5 gambora (koji su nanizani kao jelka od manjeg ka najvećem ). Ukus, teško je opisati tu ljepotu svježine isprskane sa morskom solju i sokom od limete. U pravu su, jednostavne stvari su zaista najspektakularnije.
Ražnjići od gambora :
- Gambori ( najbolje king size –tj veći primjerci ) kg 1
- Morska so po želji
- Limeta po želji
- Ulje lit 0,1
Gambore dobro operete, posušite i nabodete na drvene ražnjiće. Premažemo sa malo ulja i pržite na zagrijanoj tavi (prilikom termičke obrade gambori će pocrveniti). Kada smo prepržili gambore sa obe strane pospemo ih sa malo soli i sokom od svježe limete. Po želji možete isprskati i sa malo tabasko sosa da dobijete takozvani kick (udarac, šut ljutine) dok jedete gambore.
Par minuta prije ponoći, 05.januar, oko 30 stepeni, sjedimo na početku Kopakabane, neki plažni bar, ritam sambe u vazduhu opija baš kao i kukovi plesačica. Valjda im je to urođeno, taj ples i ritam koji vas jednostavno vuku da zaplešete sa njima. Namještaj je sasvim običan, neke stare stolice, stolovi još lošiji a konobar onako opušten, kao da nije na poslu. Obučen u neku majicu koja ga ne izdvaja ni po čemu, prilazi nam sa osmijehom na licu, nada se evo turista biće dobar bakšiš. Kada je čuo narudžbu na portugalskom malo je ustuknuo, ipak iako sam ja turista imam i Brazilku u svom društvu i to ne ostavlja mogućnost konobarima da naplaćuju kako požele. Jednostavna narudžba, par kaperinja i pržena riba.
Naravno, morate se naviknuti, sve je opušteno, nema žurbe tako da i naše piće dolazi tek nakon par minuta. Uživamo u koktelima dok posmatramo zaljubljene šetače, ribare kako uz pomoć svjetiljki pecaju ribu u nemirnom moru, druge turiste koji nemaju sreće poput nas pa nijemo posmatraju konobara dok im ispostavlja račun. Stiže i naša riba, opet jednostavnost. Više vrsta ribica ( iskreno ne znam koje su vrste, neke male su u pitanju ), pržene u dubokoj masnoći uz krompiriće i neizistavnu limetu. Ukus jodi, limete, soli. Struktura mekanog mesa i hrskavih kostiju koje ne prekidaju zadovoljstvo. Veče za pamćenje, jednostavnost pretočena u užitak, samba, kaperinja, riba , strast.
Pržena riba
- Girice, inćini, fileti morske rine ( razne veličine ) kg 1
- Brašno bijelo ( ili pola bijelo pola kukuruzno ) kg 0,1
- Ulje lit 0,5
- So
- Limeta
Ribu očistiti od iznutrica i krljušti, oprati, posušiti i uvaljati u brašno. Pržiti u dubokoj masnoći par minuta ( dok ne porumeni ). Po želji servirati uz pržene krompiriće. Posoliti, posuti sa sokom od limete.
Prijatno i čitamo se uskoro, da zakuvamo.